Народна странка

Јеремић: Вучићева посета Загребу је генерална проба за државну посету Приштини

Јеремић: Вучићева посета Загребу је генерална проба за државну посету Приштини

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је посета председника Србије Александра Вучића Загребу „једна врста генералне пробе“ за Вучићеву државну посету Приштини, који он планира по потписивању правно обавезујућег споразума и након што Косово постане члан УН са благословом актуалне власти у Србији.  

„Вучић намерава да у фебруару следеће године оде у државну посету Приштини код својих коалиционих партнера и сарадника Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, и потом се окрене ка Западу и каже: ’Ево, видите шта ја могу да постигнем - немате бољег играча од мене'", рекао је Јеремић телевизији Наша, и додао да је, међутим, уверен да ће опозиција спречити Вучића да то учини, јер ће га поразити на изборима.

Јеремић је рекао да Вучић у вези са посетом Хрватској примењује већ виђен модел да би показао Западу како је једино он у стању да ствари држи под контролом – подигне вештачки тензије како би све изгледало хаотично, а онда оде у посету Загребу и каже: „Биће све у реду док сам ја ту где јесам, а ако не будем, имаћете хаос и могуће нове сукобе на Балкану“.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије, истакао је да „потписује да Србија неће постати члан ЕУ до 2025. године“, а да је велико питање и да ли ће се то догодити касније.

„Стратегија ЕУ за Западни Балкан од Србије тражи да ургентно реши питање Косова и Метохије и мислим да је на столу понуда по којој ће Србија омогућити Приштини столицу у УН, а заузврат добити још четири године диктатуре Александра Вучића. Столица Косова у УН је опасан преседан и бојим се да се не би стало на томе, него да ће се отворити серија нових питања“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је додао да Запад зна до које је мере Вучићу стало да остане на власти и да је „спреман на све“, па ће му због тога испоставити врло високу цену – потписивање свеобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Јеремић је, поводом предстојећих београдских избора, позвао грађане незадовољне влашћу Српске напредне странке да не расипају гласове на листе које не могу да пређу цензус јер тиме „поклањању гласове СНС-у“.

„Наша листа ’Драган Ђилас – Београд одлучује. Људи побеђују’ је најјача опозициона групација која има шансе да уздрма власт у главном граду и  глас за нашу листу сигурно неће отићи СНС-у“, рекао је Јеремић.

Кандидат Народне странке за одборника у Скупштини Београда на листи окупљеној око Ђиласа, доктор Андреј Бајец рекао је да програм те листе подразумева и формирање четири хосписа  – медицинских установа у којима ће бити збринути болесници који болују од неизлечивих болести.

„Њихов живот у хосписима ће бити продужен и они ће добити одговарајућу негу, док су сада препуштени сами себи“, рекао је Бајец, један од најмлађих српских хирурга и повереник Народне странке за Врачар.