Народна странка

Јеремић: Вучић није способан за компромис о Косову, даће столицу у УН, добиће посету Ангели Меркел

Јеремић: Вучић није способан за компромис о Косову, даће столицу у УН, добиће посету Ангели Меркел

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић није у стању да постигне повољан компромисни споразум о Косову и Метохији и да се спрема да на захтев странаца омогући Приштини столицу у УН, а да заузврат добије тек једнодневну посету немачкој канцеларки Ангели Меркел.

„Постизање компромисног решења о Косову је врло компликована ситуација и није довољно само разговарати са Албанцима и одлучити да се преда све што они траже. Једини модел Вучићевог преговарања са Албанцима је да они нешто траже, он то да, а онда замоли странце да га не дирају када, рецимо, угаси медијско светло у Србији“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је навео да је тај процес „сада дошао до краја и мора да се оконча“, јер странци од Вучића траже столицу у УН за Косово, а он се спрема да то преда припремајући јавност кроз медије да ће се то догодити.

„Не би морало да буде тако. Цело питање будућности европске интеграције западног Балкана стављено је под знак питања писмом Шпаније, која је у потпуности релативизовала позицију Косова у приступању Европској унији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Вучић, када би имао зрно дипломатског искуства и мудрости,  ситуацију створену после писма Шпаније и те како могао да искористи да коначни компромис Београда и Приштине, којем он тежи у кратком року, буде далеко бољи него што се тренутно предвиђа.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, прецизирао је да се тренутно предвиђа да Србија потпише међудржавни споразум са Косовом по којем ће Косово добити столицу у УН, а Вучић једнодневну посету Ангели Меркел.

Јеремић је, поводом предстојећих београдских избора, рекао да ће коалиција „Драган Ђилас – Београд одлучује. Људи побеђују“ у главном граду изградити метро као пројекат без корупције и прања новца, док напредњачка власт није способна да склопи посао са озбиљним инвеститорима, јер је навикла да за себе узима део новца од сваког посла.

„Драган Ђилас као градоначелник и ја као министар спољних послова склопили смо споразум са Француском о београдском метроу, урађене су студије о изводљивости и финансијска конструкција за метро који ће повезивати делове Београда у којима живи  највећи број људи“, навео је Јеремић.

Председник Народне странке је потврдио да ће у недељу, 4. фебруара, бити одржан протест опозиције испред зграде Радиотелевизије Србије и да састанак лидера опозиције са директором РТС-а Драганом Бујошевићем, заказан за суботу у подне, неће отклонити разлоге због којих је протест заказан, и додао да је тај позив опозицији „покушај уношења конфузије“.

„Позивам грађане да у што већем броју у недељу дођу испред РТС-а“, рекао је Јеремић.

Кандидат Народне странке за одборника у Скупштини Београда на листи „Драган Ђилас – Београд одлучује. Људи побеђују“ Богдан Стојановић рекао је да ће коалиција, чије језгро чини и Народна страна, по доласку на власт увести школског полицајца у сваку школу, увести видео наџор у сваку школу и установити градску полицију у главном граду.