Народна странка

Јеремић: Вучић неће стати на предаји Косова

Јеремић: Вучић неће стати на предаји Косова

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да председник СНС-а Александар Вучић предајом виталних српских националних интереса Западу плаћа свој опстанак на власти и понизно се понаша према странцима да би у Србији могао да „ради шта хоће и бахато се понаша“.

„Вучић намерава да ове године преда Приштини столицу у УН, након тога да пристане на обесправљивање Републике Српске, и на крају да уведе Србију у НАТО, али ће од странаца тражити да га у том периоду не критикују због ’ситница’ као што су проблеми са владавином права и контролом медија“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је рекао да је Вучићев план да деценијама влада на начин на који то у Црној Гори чини његов „политички узор и близак партнер“ Мило Ђукановић.

„Ако Вучић преда Косово, окренуће се својим партнерима са Запада и рећи: ’Решио сам вам најтежу ствар - то се нико осим мене не би усудио. Могу да вам решим и Босну, али ми је потребно неко време, и да ме у том периоду не критикујете’. Када заврши и то, рећи ће да су му потребне још три, четири године да оствари чланство Србије у НАТО, и том низу нема краја”, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да Србији на средњи рок - од најмање 12 година - неће бити отворена врата за чланство у Европској унији, како год буде решено питање Косова, јер је ЕУ зауставила проширење због својих унутрашњих проблема, што је јасно рекао и председник Француске Емануел Макрон, и да је то “зид који се не може прескочити“.

„То, међутим, не значи да не би требало да градимо друштво засновано на европским вредностима и по европским стандардима, што је у нашем најдубљем интересу“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће наставити да критикује Вучића и његову политику „куповања власти“ предајом националних интереса, без обзира на „бруталну кампању лажи“ председника СНС-а и његових медија које користи као батину за ућуткивање опозиције и свакога ко се усуди да га критикује.

Председник Народне странке је позвао Вучића на телевизијски дуел.

„Ако је Вучић ’јунак’ и располаже доказима о ономе што је претходних година говорио о мени, нека изабере место, време и формат. Више десетина пута сам га позвао на дуел, није се ниједном усудио да се одазове, а сваки дан је на телевизији. За шест година на власти није се усудио да то уради - са мном нити са било ким који би га критиковао”, рекао је Јеремић.

Уместо што разговара са понизним новинарима режимских медија, нека Вучић скупи храброст и изађе са мном на телевизију и разговара о било чему, биће то сигурно занимљив дуел, оценио је Јеремић.