Народна странка

Јеремић: Опозициони савез се не доводи у питање, разговарамо о проширењу

Јеремић: Опозициони савез се не доводи у питање, разговарамо о проширењу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да нема никаквих трвења између Драгана Ђиласа, Саше Јанковића и њега и да нема никакве сумње да партнери са београдских избора остају заједно и у будућности, а да су у току разговори и са другим опозиционим актерима о укључивању у заједнички блок.

"Сарадња ниједног тренутка није нити ће бити доведена у питање. Састанак са Јанковићем и Ђиласом је био конструктиван и постигли смо висок степен сагласности. То нису разговори на ’живот или смрт’, него се договарамо о најефикаснијој форми деловања, као и о приоритетима. Толико је тога у погрешног у Србији да се не може све одједном ставити на сто“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је навео су за Народну странку у заједнички опозициони фронт добродошли и Демократска странка, као и Двери, и истакао да би услов за прикључивање нових чланица опозиционом блоку требало да буде да се јавно обавежу да неће сарађивати са Српском напредном странком ни на једном нивоу власти.

„Народна странка ће учинити све да се хомогенизује отпор погубном режиму СНС-а и зато је важно и проширење опозиционог фронта и на оне који нису политички устројени – синдикате, интелектуалце и истакнуте личности јавног и културног живота“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом ранијих најава да ће данас, 20. априла, бити формирана Заједница српских општина, рекао да је председник Србије Александар Вучић недавно хитно позван у Берлин, где му је немачка канцеларка Ангела Меркел експлицитно наредила да одустане од оснивања ЗСО.

„Вучић мора да уради све што му кажу, јер је уцењен и зато му је маневарски простор сужен на минимум. Канцеларка Немачке је озбиљна политичка фигура, али Вучићу руку заврћу и нижи службеници страних држава, попут својевремено Хојта Брајана Јиа. Вучић пред њима сагиње главу, а онда се иживљава над грађанима Србије и домаћим политичким противницима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да контроверзни амерички лобиста Кори Левандовски у понедељак долази у Београд не да би држао предавање, како је званично најављено, него да би се са Вучићем договорио око цене за телефонски разговор са председником САД Доналдом Трампом и твит у којем би амерички председник написао да су разговарали и да је „Вучић храбар“.

„Левандовски је спреман да обезбеди тај телефонски разговор и Трампов твит за огромну надокнаду. Вучић је Левандовском понудио да заузврат бира шта жели. То би на пример могло бити да буде посредник у продаји српског Телекома, изградња стамбеног комплекса, сличног Београду на води или учешће у послу са хидроцентралама преко Вучићевог кума Николе Петровића“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је, када је обелоданио информацију о преговорима Вучића и Левандовског, председник Србије „неспретно слагао“ да је чуо само за фудбалера са тим презименом и да Вучића конкретне информације које износи председник Народне странке очигледно „доводе до емотивне и друге врсте нестабилности“.