Народна странка

Јеремић: Вучић свима даје све што траже, али ће му Косово експлодирати у лице

Јеремић: Вучић свима даје све што траже, али ће му Косово експлодирати у лице

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да председник Србије Александар Вучић води спољну политику тако да свима који би потенцијално могли да му нанесу штету даје све што траже, али ће му захтев Американаца да преда Косово „експлодирати у лице“, јер не зна како да реши тај проблем.

„Русија тражи да не идемо у НАТО – одлично, то је популарно, не представља проблем за Вучића, дакле нећемо у НАТО. Немци му траже хиљаде хектара у Војводини за Тенис – браво, даћемо им то. Французи траже аеродром ’Никола Тесла’ – одлично, ево им аеродром, али мора да се придави нишки аеродром - нема везе, придавићемо га, шта је ту проблем", рекао је Јеремић на трибини Народне странке у Новом Саду.

Јеремић је навео да Вучићу једино не одговара захтев Американаца да преда Косову столицу у УН и то само због технике предавања коју му траже да примени.

„Американци захтевају од Вучића да уведе Косово у УН и притискају га да потписујући такозвани споразум о свеобухватној нормализацији односа са Приштином од Русије практично затражи да то не блокира на Савету безбедности УН. Одатле драма, јер Вучић не зна како да се носи с тим притиском и не зна како да реши тај проблем“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је Вучић покушао да понуди размену територија, али је одбијен.

„Одбијен је зато што је већ обећао Косово у УН и јер му је због тог обећања дозвољено да уведе страховладу и удави медије“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, навео је да су Американци су прилично озбиљни када нешто траже, а још су озбиљнији када им се нешто обећа и долазе по давно обећано.

„Тада умеју да буду јако незгодни. Вучић то добро зна, пошто је био у власти која је довела до НАТО бомбардовања. Вучићу ће проблем Косова експлодирати у лице, јер нема добро решење – ако преда Косово, отвориће Пандорину кутију за себе у Србији, а ако одбије испуни обећање да га преда, изгубиће наклоност Запада“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је у Србији у току процес срастања државе и организованог криминала, и додао да је део тог процеса „укључивање вођа навијача у организовани криминал“.

„Вучић је, само да му не би погрдно скандирали на стадионима, намирио вође навијача великих клубова тако што их је укључио у организовани криминал, али им је дао и уносне легитимне послове. Тако они не само што продају дрогу, него и купују грађевинске фирме које на пример изводе грађевинске радове у Београду, па се онда све распадне после два месеца“, рекао је Јеремић.