Народна странка

Јеремић: Вучић Тачију нудио југ Србије за север Косова

Јеремић: Вучић Тачију нудио југ Србије за север Косова

 

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић председнику Косова Хашиму Тачију тајно понудио размену југа Србије за север Косова и да јавност мора бити обавештена о преговорима о најосетљивијим државним питањима.

„Нисам јавност о Вучићевом путу у Њујорк обавестио због неке личне нетрпељивости, коју иначе према њему ни не осећам, већ зато што се тренутно ствари ломе око Косова, док он тајно вечера са Хашимом Тачијем и није познато о чему се договарају. Грађани стога имају много разлога за забринутост“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, подсетио је да је Вучић рекао да више ни сам не верује у успостављање Заједнице српских општина на Косову.

„Зашто је онда дао међународни телефонски позивни број Косову и растурио српски правосудни систем на северу? Да ли се тако преговара о српским националним интересима“, упитао је Јеремић.

Јеремић је навео да о резултатима катастрофалног начина на који је Вучић водио преговоре најречитије говоре понижења која ће Србија доживети 24. марта, симболично на годишњицу почетка НАТО бомбардовања, када ће на Косову престати да функционише међународни позивни број за Србију 381, а у Крагујевцу ће бити одиграна утакмица јуниорских рукометних тимова Србије и Косова, без интонирања српске химне и без заставе Србије.

„Вечерас ће се Вучић директно укључити у Дневник 2 РТС-а из Њујорка и то ће вероватно потрајати. Биће интересантан начин на који ће ме напасти и пробати да релативизује непобитне чињенице које сам изнео у јавност“, рекао је Јеремић.

Поводом изјаве премијерке Србије Ане Брнабић да Јеремић „ништа не зна“, председник Народне странке је оценио да је Ана Брнабић „трагична фигура“, која се претворила у карикатуру онога што је на почетку била, а ни то није било нарочито импресивно.

„Она је свесна да је постала премијерка искључиво захваљујући својој различитости, против које, наравно, немам ништа, нити је доводим у питање. Али оно што доводим у питање јесу сукоб интереса и коруптивне радње за које је Ана Брнабић одговорна“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Ана Брнабић била међу челним људима фирме „Континентал винд“, која је непосредно пре њеног уласка у Владу Србије склопила споразум о изградњи ветропарка „Чибук“ по којем ће тој компанији у наредним годинама бити исплаћено 532 милиона евра за струју произведену у ветропарковима.

„Ако то није сукоб интереса, онда не знам шта јесте. Ана Брнабић је постала део криминалне дружине која ће морати да одговара пред законом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом пребијања шефа изборног штаба Народне странке у Смедеревској Паланци Игора Миленковића, рекао да СНС прибегава насиљу јер је из врха те партије наређено да Народна странка „по сваку цену мора да остане испод цензуса“ у Паланци.

„У Смедеревској Паланци је, са друге стране, и заједничка листа ДС, ДСС, ЛДП и СДС, странака које немају ништа заједничко осим тога да су доживеле потоп на београдским изборима и које због тога не представљају опасност по режим“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да је из врха СНС-а наређено да се учини све да опозициони гласови оду тој листи а не Народној странци како не би прешла цензус.

„То им неће успети, јер смо ми једина странка којој расте популарност и подршка у целој Србији, свега неколико месеци након оснивања", навео је Јеремић.

Јеремић је, поводом предлога Драгана Ђиласа о стварању опозиционог савеза, навео да је то „идеја вредна пажње и један од могућих модалитета сарадње“ опозиције, која би требало да јединствено наступи на следећим парламентарним изборима, и додао да ће Народна странка наставити да се залаже за што шири опозициони фронт.