Народна странка

Јеремић: Уздрмаћемо Вучића само уједињени

Јеремић: Уздрмаћемо Вучића само уједињени

Прочитајте интервју председника Народне странке Вука Јеремића листу "Блиц" у којем истиче да је последњи тренутак за постизање јединства опозиције за наступ на београдским изборима.

Свако ко жели да види леђа овом ванредно бескрупулозном режиму мора сујету и интересе да остави по страни и нађе начин да својим искуством и квалитетима допринесе заједничком фронту. Слично мисли и Драган Ђилас, так да нам је сарадња прилично конструктивна, каже у интервјуу за "Блиц" Вук Јеремић, лидер Народне странке.

Говорећи о некада не баш хармоничном односу са актуелним кандидатом за градоначелника, Јеремић каже да је сујету оставио по страни онога тренутка када га је након председавања Уједињеним нацијама и другог места у трци за генералног секретара УН, на председничким изборима са лакоћом победио Бели.

- Тада сам схватио да је домаћа политика битно другачија од међународне арене у којој сам имао част да своју земљу представљам годинама.

Јесте ли са Ђиласом причали о периоду када су између вас постојале несугласице и када сте практично на његову иницијативу избачени из ДС?

- Не. Толико је у прошлости између нас било несугласица, тако да смо ту конверзацију започели, вероватно бисмо је и даље водили. То су давно прошла времена, а данас као резултат грешака из тог периода као народ проживљавамо елементарну непогоду која иза себе оставља несагледиве последице. Прво њу морамо савладати, а када то учинимо и вратимо нормалност у друштво и институције, биће прилике и за истицање политичких разлика.

Ко је у Народној странци био за, а ко против подршке Ђиласу?

- То сада више није важно. Председништво Народне је раније донело одлуку о стратешком партнерству са Покретом слободних грађана. Када је Саша Јанковић саопштио да је њихов први избор за градоначелника Драган Ђилас, о томе смо детаљно дискутовали на Председништву, и формирали тим руководства за преговоре са Ђиласом у коме је било људи различитих мишљења. На крају смо донели институционалну одлуку да га подржимо, у циљу постизања опозиционог јединства и победе над режимом у Београду. Ми смо озбиљна странка, у којој се неслагања износе на страначким органима, а не у јавности. Ми своје ставове не усвајамо преко ноћи, али када их једном усвојимо, стојимо чврсто иза њих.

Јесте ли размишљали да подржите Драгана Шутановца или Александра Шапића можда?

- Шапић је више пута у јавности нагласио да не жели подршку било које странке, и ја тај његов став поштујем. Када је реч о Шутановцу, били смо спремни за договор, али он није показао заинтересованост чак ни за контакт. Мислим да је то за жаљење.

Мислите да је одлука ДС да има свог кандидата лоша?

- Заиста не могу да је разумем, и надам се да није коначна. Сваком је јасно да ДС не може сама однети победу у Београду – као што не можемо ни ми. Ако нам је стало да уздрмамо режим, а сва истраживања показују да је то могуће, морамо бити јединствени. Народна странка није и неће постављати било какве предуслове да се то јединство постигне. Апелујемо на све друге из опозиције да се тргну, последњи је моменат. У супротном, учинићемо неопростиву грешку, коју ће грађани казнити на изборима.

Да ли ту мислите и на ДЈБ и Двери?

- Наравно.

У трци за град имамо четири кандидата који су потекли из ДС-а. Како вам се то чини?

- Онаква ДС у којој су они потекли више не постоји. О томе зашто је и како до тога дошло, могли бисмо да причамо сатима. Али није за то ни време ни место, хајде да гледамо напред.

Шта је циљ Народне странке када је реч о београдским изборима?

- Народна странка се неће гурати у први план на београдским изборима. Ту смо да помогнемо идејама, страначком инфраструктуром коју смо успели да изградимо у престоници, а која нипошто није за потцењивање, као и компетентним људима који имају препознатљивост и ауторитет. Немамо претензије ни на челне функције. Једино до чега нам је стало је да на крају режим остане у мањини у Градској скупштини и да то буде почетак краја ове несреће. То је једини резултат који би нас задовољио.

Народна је прилично шаролика када је реч о руководству. Јесте ли до сада имали проблеме када је реч о доношењу неких одлука?

- Руководство Народне чине озбиљни и рационални људи који деле вредности које су данас у Србији прилично дефицитарне – честитост, стручност, васпитаност, демократичност и патриотизам. Странку смо пажљиво градили, и те како водећи рачуна о томе ко у њу улази. Све досадашње одлуке смо доносили кроз уређену процедуру, након отворене и цивилизоване расправе. Зато и нисмо имали потешкоћа у функционисању, и верујем да ће тако и остати.

Позвали сте на бојкот локалних избора. Да ли из ове перспективе мислите да је та одлука била добра? И да ли је прави разлог тај што није било фер услова или тај што немате никакву инфраструктуру у овим општинама?

- Није истина да нисмо имали инфраструктуру – ако погледате резултате председничких избора у тим општинама, видећете да то није случај. Показало се да смо били у праву, и да није било вредно давати легитимитет до сада незабележеном изгредништву и тортури власти. Али шта је било, било је. Треба оставити по страни све размирице у опозицији – укључујући и ту – и пружити руку једни другима и посветити се заједничком циљу.

Према појединим истраживањима, Народна има нешто изнад три одсто подршке. Како иде формирање страначке инфраструктуре? Колико чланова имате, какви су вам планови?

- Према нашим истраживањима, ситуација је нешто повољнија од тога, али све и да је тако, ми постојимо мање од три месеца. Тек нешто више од једне трећине грађана Србије је уопште чуло за Народну странку – што у медијским околностима у којим живимо не треба ни да чуди. Мислим да је одлука да се странка формира била изузетно храбра, и сви који су у њу ступили заслужују дубоко поштовање за смелост коју су тиме показали. Тренутно имамо око 70 одбора и неколико хиљада чланова широм Србије. Растемо полако, али сигурно, и не пуштамо баш сваког у страначке редове. Наше време тек долази.