Народна странка

Јеремић: Народна странка за пет месеци постојања постала најјача опозициона странка

Јеремић: Народна странка за пет месеци постојања постала најјача опозициона странка

Седница Главног одбора Народне странке одржана је данас у Сава центу у Београду. Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да је Народна странка свега пет месеци од оснивања постала најјача опозициона странка и заузео се за јединствени фронт опозиције у циљу промене ненародног режима Александра Вучића.

Јеремић је у уводном излагању рекао да је Народна странка основана на јасној идеологији и са јасним планом и да су је основали часни, храбри и компетентни људи.

„Иза нас је пет месеци тешког рада у изузетно тешким околностима. Власт је у претходних пет месеци апсолутно све да сасече у корену раст нове политичке организације, покушали су са претњама, уценама, чак и да се инфилтрирају у највише руководство, и ништа од тога им није успело“, рекао је Јеремић.

Народна странка има 80 одбора широм Србије, укључујући и Косово и Метохију, и могу да кажем да представљамо најсолиднију и најбоље организовану политичку странку опозиције у Србији, навео је Јеремић.

„Ова борба није спринт, већ маратон, али без корака уназад. Једина политичка организација која није морала да учини корак уназад од свог оснивања јесте Народна странка“, рекао је Јеремић.

Јеремић је честитао председнику Извршног одбора Владимиру Добросављевићу, поверенику за Београд Душану Раичковићу и поверенику за Војводину Бориславу Новаковићу јер су успели да успоставе страначку инфраструктуру широм Србије.

Народна странка је на локалним изборима у Бору консензусом одабрана да предводи опозицију и поднела је највећи терет кампање. Резултат од 16 одсто даје разлога за задовољство, рекао је Јеремић.

„Локални избори у Смедеревској Паланци били су први на којима је Народна странка наступила самостално од оснивања. Апсолутни приоритет режима и наређење које стигло са самог врха било је да Народна странка мора бити потучена до ногу и остати испод цензуса и били су дозвољени сви методи, укључујући и примену физичке силе“, навео је председник Народне странке.

Тамо смо пружили отпор какав нису очекивали, јер смо, када је дошло до физичког насиља, реаговали муњевито, правним средствима и на друге начине. Напредна странка је освојила 66 одсто, Народна странка је ушла у локални парламент, а напредњаци су отказали славље, иако су освојили две трећине гласова, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су београдски избори имали ефекат цунамија који је однео многе странке које су деценијама чиниле саму срж политичког дискурса у Србији, док ће Народна странка имати највећу одборничку групу у градском парламенту од свих опозиционих странака.

„Политичка сцена у Србији је потпуно промењена. Након што се вода повукла после цунамија, остао је један чврст, тврд, фашистички устројен режим и, са друге стране, велико незадовољство грађана и Народна странка је једина странка опозиције која је успела да уђе у градски парламент“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да сарадња са опозиционим актерима мора бити очувана и проширена, али не нужно баш са сваким.

"Сарадња, координација и заједништво са осталим опозиционо настројеним актерима мора бити очувана, а по мом мишљењу и проширена. Наш главни партнер са београдских избора је био Покрет слободних грађана, имали смо заједничког кандидата Драгана Ђиласа и мислим да тај фронт треба да буде сачуван и да га треба проширити, али не нужно баш са сваким и са свима", рекао је Јеремић на седници Главног одбора странке.

Јеремић је истакао и да ће се, без укрупњавања опозиције продужити век трајања напредњачке власти.

"А са сваким даном његовог постојања трпећемо несагледиве последице", додао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН рекао је да неприхватање да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама не мора да значи и улазак у конфронтације и конфликт са онима који имају супротно мишљење.

Јеремић је навео да би Народна странка по том питању требало да заузме чврст став и да је, уз дипломатске вештине и без конфликта, могуће да Србија не пристане на чланство Косова у УН, али да је проблем српске власти у томе што је уцењена.

Председник Народне странке је рекао да би, уколико Вучић не буде спречен у намери да пристане на чланство Косова у УН, могло да се догоди да, по истом принципу по којем су га притискали за Косово, а заузврат му давали да ради шта хоће и да хара по Србији, Запад само пређе на следећу тачку дневног реда, а то је Република Српска.

Јеремић је рекао да је председник Вучић понудио размену територије и да је добра вест што је међународна заједница ту понуду одбила, али је лоша вест што не одустају од места за Косово у УН.

"Власт нема 'план Б' и неће добити ништа заузврат", рекао је Јеремић и нагласио да "не зна шта тај човек, који управља свиме, има у глави, јер се за то није школовао".

"Мислим да нас на крају године чека или то да власт испуни обећање или нас очекује потпуна промена међународног окружења у контексту Србије и западног Балкана", рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио на 1998. годину и 1999. годину и тадашњу политику данашње власти,  бомбардовање Србије, указујући да је то "најтрагичнија и најпогубнија" ствар која се
догодила Косову и Метохији.

Јеремић је навео да се у Србији одвија процес срастања државе и организованог криминала, а то прожимање је почело на северу Косова, када се држава повукла одатле, а на северу завладао организовани криминал.

Председник Народне странке је истакао да је „Београд на води“ мафијашки подухват направљен са циљем да се опере новац наших и међународних мафијаша.

Према његовим речима, српски мафијаши су новац ставили у џеп, а међународни га користе у друге сврхе и Србија, са доказима, нашла на листи ФАТФ, тела које се бави спречавањем прања новца и финансирања терористичких организација.