Народна странка

Јеремић: Катастрофална ситуација у области медијских слобода је право лице напредњачког режима

Јеремић: Катастрофална ситуација у области медијских слобода је право лице напредњачког режима

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас на представљању Извештаја Напредног клуба о медијима да су медијске прилике у Србији катастрофалне и да представљају право лице власти.

Јеремић је на конференцији за новинаре у Медија центру рекао да је Извештај Европске комисије обесхрабрујући за Србију и да је у том документу у описивању медијских слобода коришћен најоштрији речник, а најдиректнија формулација коришћена је за медије.

„Александар Вучић, министар информисања из деведесетих година је и данас министар информисања, а истовремено је и председник странке и Србије“, навео је Јеремић.

 

Јеремић је рекао да је неопходно наћи ефикасну форму заједничког деловања истинске опозиције и изразио уверење да ће се то и догодити. „Саша Јанковић и Драган Ђилас су изузетно проминентни актери и верујем да ће све разлике бити превазиђене“, рекао је Јеремић поводом саопштења Јанковићевог Покрета слободних грађана о Ђиласовом предлогу за заједнички наступ опозиције.

 

Јеремић је рекао да је запањујућа реакција председнице Владе Србије Ане Брнабић, која је мирно рекла да не види проблеме када је реч о слободи медија.

Председник Народне странке је нагласио да би процес лустрације у Србији требало да буде свеобухватан после промене напредњачке власти, како се никад више не би догодило да неко на тако драматичан начин злоупотреби државне институције и власт.

Јеремић је навео да се већина медија, државних и парадржавних, користи за ширење неистина, без последица, политичких или правних.

Јеремић је рекао да од формирања Народне странке није имао прилику да се јавности обрати са јавног сервиса, односно Радиотелевизије Србије, и додао да је генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу послао седам писама тражећи разговор, али није добио одговор, као ни од уредника „Политике“ и „Вечерњих новости“, дневних листова са државним капиталом.

Јеремић је позвао председника Србије Александра Вучића на телевизијски дуел, подсетивши да га Вучић често помиње у својим јавним наступима.

Председник Напредног клуба Чедомир Антић, који је члан Политичког савета Народне странке, оценио је да би јавне сервисе требало вратити грађанима, "а не да јавни сервис буде портпарол једног човека".

Антић је оценио да је потребна ревизија приватизације медија и да истакао неопходност изласка државе из медија.

„Власници медија имају право да се определе, али не и да крше закон и правила изборног представљања", истакао је Антић, и указао на потребу дијалога између невладиног сектора и власти.

Не може власт да буде стално у сукобу са Удружењем новинара Србије и Независним удружењем новинара Србије, нагласио да Антић.

Антић истакао да је за годину дана дошло до деградације институција у земљи и да је већина штампаних медија наклоњена Српској напредној странци и Александру Вучићу.

У извештају се наводи да су дневни листови „Ало“, „Информер“ и „Српски телеграф“ отворено наклоњени режиму и делују као билтени из времена тоталитаризма, да „Политика“ и „Вечерње новости“ имају сличну судбину као и јавни сервиси са нејасним власништвом и државним утицајем и да су та два листа постала билтен званичних кампања.

Када је реч о дневним листовима „Блиц“ и „Курир“ наводи се да су они номинално самостални, али се у кључним ситуацијама увек зна на којој су страни, док се за „Данас“ наводи да је то једини званично и у пракси опозициони лист.

Антић је рекао да су телевизије Пинк и Хепи нека врста испостава владајуће странке, а да је на телевизијама са националном покривеношћу Вучић више од 100 пута заступљенији од вођа опозиције.

Он је казао и да на појединим медијима са националном покривеношћу опозиција у Србији добија гуленистичке обрисе као у Турској.

Антић је рекао и да ни у Црној Гори не долази до толике злоупотребе приватних медија као у Србији.

У извештају су изнете и препоруке у којима се наводи да је неопходна доследна примена медијских закона, успостављање равноправности информативних медија, уравнотеженост у извештавању, да је потребно да финансирање медија и власништво у медијима буду транспарентни.

Истиче се да би медији требало да буду доступни свим актерима политичког живота, да би држава требало да се повуче из власништва у медијима и да се оствари пуна приватизација, као и да се успостави независност јавног сервиса.

У извештају се тражи и укидање преноса ријалити програма и програма коруптивног и пропагандног садржаја током дана и да се они пребаце у ноћне сате и да процес доделе средстава приватним медијима буде транспарентан.