Народна странка

Јеремић: Не плашим се америчког амбасадора

Јеремић: Не плашим се америчког амбасадора

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да није забринут због недавног присуства америчког амбасадора Ентони Годфрија потписивању уговора о Врањској бањи између Миленијум тима и Мериота.

„Амбасадор је присуствовао потписивању уговора са Мериотом који је америчка корпорација. Мотив “Миленијум тима” за позив Мериоту је био тај да се стави “штит”, то јест да се потенцијални критичари уплаше од тога да су у пројекат укључени Американци. Природно је да на потписивању уговора са угледном америчком компанијом буде присутан амерички амбасадор, па нека се сад неко усуди да о томе лоше прича. То је саставни део њихове стратегије за одбрану од афере“, рекао је Јеремић у интервјуу за Недељник.

Јеремић је исказао сумњу у тврдњу премијерке Ане Брнабић да је овакво улагање Врањску бању добар посао.

„Хајде да прво видимо уговор. Ево, јавно их позивам да објаве ко ће и колико да уложи. Чисто сумњам да се ради о свежој “гринфилд” инвестицији. Али, нека ме демантују тако што ће објавити уговоре“, рекао је Јеремић и додао да се Ана Брнабић саблажњава на његове примедбе о сумњивим радњама око Врањске бање, прелазећи преко чињенице да је такву констатацију изнео Савет за борбу против корупције владе на чијем је она челу.

Јеремић наглашава да је „врло забрињавајуће“ то што се у Србији креира нова класа мултимилионера и милијардера који су своје астрономске зараде направили у последњих 9 година, на начин сличан власницима “Миленијум тима” Бошњаку и Вујку.

„Ако им се не стане на пут, ако им се дозволи да свој новац оперу и легализују, сутра ће почети да купују телевизије, банке, болнице, руднике... Постаће господари судбине наше деце. Без њих, нико у земљи неће моћи да добије посао. А с обзиром на начин на који су стекли богатство, и имајући у виду њихове развојне путеве - Звонка Веселиновића, Николе Петровића, Славише Кокезе и сличних - то су људи који неће стати на куповини привредних субјеката, већ ће то чинити и са судијама, политичарима, новинарима... Такви људи су гаранти преживљавања корумпираног система, који неће моћи да се промени ни након смене ове власти, ако њима тај новац остане на располагању“, рекао је Јеремић и додао да је то је један од разлога због којег Народна странка чврсто инсистира на реваншизму, који по његовим речима значи “немилосрдно привођење правди свих који су се огрешили о правне или моралне регуле”.

„Они који буду помислили на прављење дилова испод стола са било којом легитимном метом реваншизма, постаће тог тренутка противник Народне странке, ништа мањи него што нам је данас то актуелни режим“, каже Јеремић.

Одговарајући на питање потенцијалног изласка Небојше Стефановића из СНС и  да ли би он био прихватљив за опозицију, Јеремић каже да је заштићени сведок важан елемент сваког озбиљног кривичног процеса и да је сигуран да ће их бити много.

“Верујем да ће све више њих бити спремно да понуди све више, али неке црвене линије ипак морају да постоје, у супротном ће сви наши напори да променимо систем изгубити смисао“, рекао је Јеремић.

Одговарајући на питање да ли опозиција има план и програм, Јеремић је у интервјуу за “Недељник” изнео главне приоритете Народне странке за “дан после промене власти”.

“Први је привођење свих изгредника правди, односно реваншизам. То није освета, већ насушна претпоставка за промену система. Друга је увођење институционалног демократског одлучивања. Данас у Србији имамо апсолутну монархију. То не може бити модел у којем се постижу истински позитивни резултати. Примера ради, ја у Народној странци имам само један глас на Председништву, и дешавало ми се да останем у мањини. Како данас водимо странку, сутра ћемо државу. Треће, нудимо стручне и остварене људе на руководећим местима, за разлику од карикатура које имамо данас.”

Јеремић је истакао и да Народна странка нуди економски модел у којем неће више бити спољног задуживања које за циљ има преливање из државне касе у приватне џепове. “Неће више бити субвенција за странце који не доносе додатну вредност већ нископрофилне технолошке погоне у којима људи раде за мизерне плате. Подстицаји ће бити усмерени ка домаћим малим и средњим предузетницима, који ће ослобођени стега корупције и рекета моћи да развијају своје послове. Такође, нудимо заштиту животне средине на нивоу који уживају грађани Европе. То значи да неће бити Рио Тинта, река у цевима, каменолома на све стране, градње станова на водоизвориштима...”

Јеремић је као тежишне тачке програма Народне странке навео и образовање и систем вредности.

“Инсистираћемо на повратку образовања у центар друштвене пажње, као најважнијег гаранта одрживости једне нације и успостављање адекватног вредносног система, тако да срамота буде украсти или преписати, да социјално неприхватљиво буде бити агресиван и бахат, као и да програми престану да буду доминантни културни дискурс нације”, закључио је Јеремић у интервјуу Недељнику.