Народна странка

Јеремић и Антић: Галопирајуће пропадање демократије у Србији

Јеремић и Антић: Галопирајуће пропадање демократије у Србији

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је на конференцији за новинаре у Медија центру да се у Извештају Напредног клуба о стању демократије у Републици Србији за 2017. годину констатује да Србија проживљава галопирајуће понирање у готово свим областима, од економије и свих вредности до демократије и људских права.

Убрзано се удаљавамо од европских стандарда уместо да им се приближавамо. Без обзира о политичким ставовима о Европи и будућности Србије у Европској унији, свима би требало да нам буде приоритет модерним европским стандардима, рекао је Јеремић.

Када је реч о демократији, ми се дефинитивно удаљавамо од европских стандарда и за то постоје јаки аргументи у Извештају Напредног клуба о стању демократије у Републици Србији за 2017. годину.

Све институције, а нарочито неке међи њима, бивају подређене извршној власти, која се све више концентрише само у рукама једног човека који је на врху пирамиде извршне власти, човека прилично упитне прошлости и биографије и још контроверзније данашњице, навео је председник Народне странке.

Скупштина Србије је најеклатантнији пример потпуног унижавања и урушавања институција и парламент је још један од ријалитија који се нуди грађанима.

Расправа о буџету Србије за 2018. годину је пластичан пример како се обесмишљава скупштинска дискусија, јер је триковима са Пословником скупштине опозицији суштински онемогућено да дискутује о буџету. Шта је онда остало од скупштинског живота, упитао је Јеремић.

Председница парламента Маја Гојковић је потпуно игнорисала писмо лидера опозиционих парламентарних странака да Скупштина Србије упути позив ОЕБС-у за посматрање предстојећих београдских избора, јер једино парламент може да позове ОЕБС.

Пуну посматрачку мисију ОЕБС-а имали смо на парламентарним изборима 2016. године, када је та мисија установила низ неправилности и дала препоруке како да се те нерегуларности избегну у будућности, али те препоруке нису усвојене.

На предстојећим београдским изборима неће бити посматрачке мисије ОЕБС-а, иако је цела опозиција стала иза тог захтева. Ако режим нема шта да крије и ако намерава да спроведе од краја регуларне и поштене изборе, зашто је био толики проблем да се позове ОЕБС, организација чији је Србија члан и којом је председавала 2015. године, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да је ситуација у медијима тежа него икада када је реч о појављивању опозиционих актера, а нарочито на телевизијама са националном фреквенцијом. Изузетно су алармантни начин и методологија острашћене демонизације политичких противника власти кроз значајан број медија, укључујући и најмоћније медије по гледаности, односно телевизије са националном фреквенцијом, и таблоиде са највећим тиражом.

Користе се најгоре могуће квалификације и речи, које нису коришћене чак ни у време власти Слободана Милошевића. Стварање атмосфере линча и мржње и практично цртање мете на онима који политички истомишљеници режима постало је део наше свакодневнице, а убиство Оливера Ивановића је најстрашнији пример непрекидног називања људи криминалцима и издајницима.

Србија је данас једина држава у Европи у којој је убијен политички противник и ни до данас немамо информација о убицама, навео је Јеремић.

Јеремић је позвао све који сматрају да су слободно друштво и демократија основне претпоставке напретка оставе разлике по страни и да се јединствено боре за демократију, јер без јединства неће моћи да победе режим који је спреман да злоупотреби све ресурсе да би опстао на власти.

Народна странка се залаже за промену Устава Србије кроз Уставотворну скупштину и доношење закона о лустрацији и испитивању порекла имовине, који ће допринети смањивању злоупотреба и унапређењу демократије, додао је Јеремић.

Председник Напредног клуба и члан Политичког савета Народне странке Чедомир Антић рекао се у извештају наводи да је у Србији у току снажно урушавање демократских слобода и установа.

Власт систематски злоупотребљава демократске установе и јавне сервисе информисања преко којих демонизује и криминализује опозицију, као и преко параџавних медија.

Свака диктатура почиње речима и од доласка Александра Вучића на власт вратили смо се у деведесете године, када је реч о јавном говору, навео је Антић.

Први пут од расправе о буџету за 1991. годину, када је избабрана влада Драгутина Зеленовића, ове године имали смо расправу о буџету уз злоупотребе пословника и људи из врха садашњег режима су се тиме поносили.

Пре нешто више од месец дана Милош Вучевић, градоначелник Новог сада и један од кључних људи СНС-а, критиковао је највише судске установе на тај начин да је реаговао иначе пословично неактиван врх српског судства, па је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић рекао да такав напад није виђен у Србији од успоставе демократског Устава, а ја ћу рећи да тако нешто нисмо видели ни у комунистичкој диктатури, рекао је Антић.

Опет се помињу издајници и родољуби, а генерални секретар председника Србије Никола Селаковић оптужио је владику Амфилохија да се бави враџбинама, подсетио је члан Политичког савета Народне странке.

У закључцима извештаја препоручује се Влади Србије да се врати вредностима на којима је Српска напредна странка добила изборе, а то су демократија, људска права, отворени медији, јасан и транспарентан изборни процес и интеграција грађана уместо поделе.

Позивамо их да омогуће да се грађани изјасне о свим важним питањима и врате процес одлучивања у Скупштину Србије, поштују судску власт и, ако желе да мењају Устав, распишу демократске изборе под контролом ОЕБС-а за Уставотворну скупштину, рекао је Антић.

Демократија је питање свих питања и не постоји већи приоритет и зато је неопходно да се опозиција уједини око великих вредности док се не промени ауторитарна власт СНС-а, истакао је историчар Чедомир Антић.