Народна странка

Нови корак у партизацији система безбедности

Нови корак у партизацији система безбедности

Поводом одлуке Председника Републике г. Александра Вучића да за Секретара савета за националну безбедност и фактичког шефа Бироа за координацију рада безбедносних служби именује министра унутрашњих послова у Влади Републике Србије г. Небојшу Стефановића, Правни савет Народне странке указује јавности да се ради о још једној у низу одлука која потврђује континуирану политичку и правну регресију и повратак на систем организације власти и одлучивања из епохе Слободана Милошевића, када су безбедносне службе биле део МУП-а.

На овај начин напушта се концепција цивилног уређења службе државне безбедности као ненаоружане формације која није под контролом министра унутрашњих послова, већ представља самосталну агенцију као посебно правно лице.

Стављањем БИА под контролу МУП-а, укидају се и последњи трагови ионако крхке и незнатне самосталности безбедносне службе и враћа се на период када је и полицијом и безбедносном службом руководио Радмило Богдановић у име Слободана Милошевића.

Народна странка указује јавности да је цивилизацијска тековина модерног демократског друштва управо раздвајање јавне и тајне полиције, као и цивилна контрола над тајним службама.
 

Владимир Гајић

Председник Правног савета Народне странке

Београд, 7 новембра 2017. године