Народна странка

Одбор за здравство Народне странке: Пуна плата и на боловању за медицинаре који раде с најтежим болесницима

Одбор за здравство Народне странке: Пуна плата и на боловању за медицинаре који раде с најтежим болесницима

Епидемија морбила која је у Србији почела октобра прошле године и даље траје, иако представници Министарства здравља о томе не говоре. Међу више од 5.000 оболелих и 15 преминулих налазе се и здравствени радници. Због тога посебну пажњу треба обратити на заштиту медицинара који, уз децу, спадају у високо ризичну групу јер први долазе у контакт с најтежим болесницима и болестима. Зато се Народна странка залаже да се здравственим радницима из ове групе исплаћује пун износ зараде у случају боловања, уместо што им се, према садашњем закону, одбија више од трећине плате.

“Здравствени радници неретко и болесни долазе на посао јер им се за одсуствовање због боловања одбија трећина плате. На тај начин се повећава ризик за ширење разних врста зараза, а уједно се и продужава време опоравка. Када се овоме дода и чињеница да су плате лекара незнатно више у односу на просечни лични доходак у Србији, који је у јануару ове године, према званичним подацима, износио 420 евра, јасно је зашто је толико повећан одлив наших лекара у иностранство”, каже члан Одбора за здравство Народне странке, докторка Мирјана Златковић Швенда.

Она, такође, истиче да се епидемија неће зауставити док се не предузму озбиљне мере које подразумевају пре свега вакцинацију деце, а онда и проверу имунитета и, уколико он недостаје, вакцинацију одраслих. Оваквим приступом требало би да буду обухваћени и одрасли и деца. То се односи како на оне који никада нису били вакцинисани, тако и на оне који су ову врсту заштите примили само једном у детињству, јер су за успешну заштиту данас неопходне две дозе вакцине, без обзира на временски размак између њих.

„Најчешће обољевају предшколска и школска деца, док одојчад до шест месеци штити имунитет стечен од мајке. Стога је у Србији одлучено да сва деца приликом уписивања у вртић и основну школу морају да донесу потврду да су уредно вакцинисана, што у пракси ствара велики отпор код родитеља, нарочито невакцинисане деце. Међутим, невакцинисана деца су управо у повећаном ризику да оболе од морбила чији се вирус изузетно лако преноси”, истиче др Златковић Швенда.

Имајући у виду да је вакцинација против морбила била предмет оштре полемике у јавности, др Златковић Швенда подсећа да је ово највећа епидемија у протеклих четврт века и упозорава да се према извештају Института за јавно здравље “Батут” број оболелих у последњих годину дана повећао четири пута, као и да је смртност код морбила доста висока и износи око три одсто, подједнако код нас и у свету.

Нагомилани и занемарени здравствени проблеми у Србији су фокус Одбора за здравство Народне странке. Чланови Одбора ће својим активностима предочити грађанима зашто систем здравствене заштите Србије заостаје у развоју и предложити могућа решења заснована на добрим међународним и домаћим искуствима.