Народна странка

Народна странка: Одбрана малих клубова од локалних моћника је предуслов за успех врхунског спорта

Народна странка: Одбрана малих клубова од локалних моћника је предуслов за успех врхунског спорта

Док се читава нација бави неуспехом репрезентације на Светском првенству у фудбалу, пренебрегава се чињеница да се српски фудбал већ дуго налази у катастрофалном стању. Српски фудбал одавно је постао монета за намиривање личних и партијских интереса. На челу Фудбалског савеза Србије налази се Славиша Кокеза, високопозиционирани функционер СНС-а и човек од највишег поверења председника Србије Александра Вучића. У таквим околностима не могу се  ни очекивати врхунски резултати на најзначајнијим спортским манифестацијама.

Одбор за спорт Народне странке сматра да од свог постојања спорт у Србији није био у горем стању. Иако су својевремено под плаштом деполитизације, високи функционери СНС-а Зоран Бабић и Братислав Гашић поднели оставку на место председника Ватерполо савеза Србије, односно одустали од кандидатуре за место председника Тениског савеза Србије, очигледно је да се радило само о паравану за хајдучију у локалним срединама и отимању клубова од грађана, а регрутну базу врхунског спорта, па и фудбала, чине управо мали клубови из којих готово по правилу долазе велики играчи.

Јуриш локалних моћника, криминалаца у политици, политичара у криминалу, минулих дана осетили су становници малог села Станишић. ФК “Станишић”, клуб са скоро стогодишњом традицијом, који је часно изборио пласман у Војвођанску лигу Север, на тајној нелегитимној и инсценираној седници скупштине клуба, одржаној 5. јуна, практично је угашен и пресељен у Сомбор. Овим срамним чином нестао је клуб са скоро век дугом традицијом, а новоосновани “Раднички 1912 Сомбор” на тај начин постао наследник богате историје ФК “Станишић”.

Мали клуб из Станишића, који се по традицији може поредити са спортским атлетским клубом “Бачка” основаним 1901. године или БСК основаним 1911. године, за српски спорт једнако је важан као Црвена Звезда или Партизан и зато је недопустиво оставити га на милост и немилост интересима локалних моћника. Зато Народна странка захтева од државних и правосудних органа и надлежних инспекцијских служби при Покрајинском секретаријату за спорт да поступе у складу са законом и пониште нелегалну одлуку о гашењу Ф.К. “Станишић”.

Спортски клубови не смеју постати терен за спровођење реваншизма према политичким неистомишљеницима нити поприште нетранспарентног финансирања из општина по нахођењу појединаца, страначкој припадности и личном интересу. На тај начин спортски клубови постају инструменти за “прање” новца и његово нетранспарентно трошење, што дугорочно гледано, због нестручности и негативне селекције, те недостатка спортских мотива, доводи до њиховог гашења и урушавања виталних спортских потенцијала целе Србије.

 

Одбор Народне странке за спорт