Народна странка

Скандалозно је да Србија увози хиљаде тона пасуља, парадајза и паприке

Скандалозно је да Србија увози хиљаде тона пасуља, парадајза и паприке

Према оцени Одбора Народне странке за пољопривреду, горући проблеми у пољопривреди, од откупа и пласмана производа, преко субвенција до проблема са пензионим фондом, последица су катастрофалног приступа и политике коју владајући режим спроводи, а одговор да „држава нема новца“ је фарса,  јер новца има, али се он распоређује на штету пољопривредника.

„Буџет за пољопривреду је испод законског минимума. Закон каже да се, од укупног буџета Републике Србије, за пољопривреду мора издвајати најмање пет процента, међутим, и поред огромних лажних обећања овог режима, буџет је нешто преко четири процената. Новца има, али овај режим не жели да га усмери у пољопривреду, а један од разлога је тај што су пољопривредници самосвесни и независни људи, а овој власти такви не требају. Режиму су потребни потлачени и покорени људи и зато се пољопривредницима намећу Немци и Арапи као решење. Последица такве политике, последица изостанка подршке и погрешно усмерених субвенција, је то да  Србија из Албаније увози 15.000 тона пасуља, 25.000 тона  парадајза, 30.000 тона паприке, што је скандалозно. Политика Народне странке је ослањање на сопствене ресурсе, паметно коришћење и усмеравање новца из буџета на пољопривреду, коју су све земље искористиле за свој опоравак из кризе, јер пољопривреда у најкраћем року може дати најбоље резултате“, каже председник Одбора Народне странке за пољопривреду Мирослав Алексић.

Стратегија развоја пољопривреде, на којој тренутно ради Одбор за пољопривреду Народне странке, садржи решења за кључне проблеме српске пољопривреде, од којих зависи егзистенција више два милиона људи који живе од ове привредне делатности.

Алексић истиче да су пољопривредници највеће жртве овог режима и да је Народна странка окупила најстручније људе у Србији како би понудила решења

„Сада је већ свима јасно да власт у Србији пољопривреднике, из године у годину, гура у све већи понор и да им после сваке елементарне непогоде нуди сажаљење, а после сваког проблема још једно лажно обећање. Из понора у коме се налази српска пољопривреда могуће да је се подигнемо само ако окупимо најстручније људе који доказано знају шта раде што смо и учинили. Нема среће српском пољопривреднику са Арапима и Немцима које им власт нуди као решење , то је пут који води у беду и понижење српског сељака и та политика да се распродаје и поклања српска земља хитно мора да се заустави. То мора бити први корак“, рекао је Алексић.

Програм за пољопривреду Народне странке садржи десет кључних тачака и ослања се на стимулисање и оснаживање пољопривредних газдинстава којих у Србији има више од 630 000. Стратегија развоја обухвата и процес рејонизације на основу кога ће се променити и начин субвенционисања пољопривредника како би се спречила досадашња пракса да се државни новац усмерава ка великим произвођачима без ограничења, док се мали гурају у понор.

Финална верзија овог документа Народне странке биће представљена широм Србије.