Народна странка

Јовановић: Продајом ПКБ-а власт наставља уништавање Београда и Србије

Јовановић: Продајом ПКБ-а власт наставља уништавање Београда и Србије

Одборничка група „Савез за Србију“ се најоштрије противи распродаји ПКБ-а, најављеној за август ове године.

Предузеће које обухвата 17 хиљада хектара најквалитетнијег пољопривредног земљишта и заузима у односу на престоницу готово читаву леву обалу Дунава, не продаје се у нормалним друштвима исхитрено, без озбиљне јавне расправе о његовој даљој судбини.

Сматрамо да би класична приватизација у овом моменту значила да се ПКБ дефакто поклања, вероватно унапред познатом и привилегованом купцу, иако је тржишна вредност његове имовине већа од 300 милиона евра.

Најављеним потезом би се држава и главни град одрекли, без адекватне надокнаде, још једног стратешког земљишта и виталног ресурса, што би имало погубне последице по Београд и читаву земљу.

Владајућа већина овим, очигледно свесно, наставља политику уништавања Србије и главног града.

Одборничка група „Савез за Србију“ захтева од владајуће коалиције да организује свеобухватну јавну расправу о судбини ПКБ-а, а од градоначелника Београда Зорана Радојичића да затражи хитну седницу градске скупштине, имајући у виду стратешку важност овог комбината за престоницу.

На тој седници би актуелна градска власт могла да објасни зашто се у име Београда одрекла акција ПКБ-а у јесен 2016. године, ако је неспорно да је ово предузеће од стратешке важности за главни град.

Тражимо да се до окончања јавне расправе држава не одриче свог удела у ПКБ-у и да уведе у ово стратешко предузеће професионални менаџмент, који би спровео реструктурирање и додатно му подизао вредност.

 

Никола Јовановић,

потпредседник Народне странке и заменик шефа одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда