Народна странка

Европске интеграције стоје због корупције и катастрофалног стања у правосуђу

Европске интеграције стоје због корупције и катастрофалног стања у правосуђу

Народна странка указује да је процес преговора са Европском унијом рекордно спор, упркос уступцима датим у преговорима о Косову и Метохији.  

Европске интеграције теку споро због корупције и катастрофалног стања у правосуђу, што је потврђено и у јучерашњим изјавама највиших званичника ЕУ.

Најбољи доказ спорости европских интеграција је синоћње отварање само два поглавља од планираних пет.

То су потврдиле и критике из Европске уније, одакле је јасно поручено да се отварање поглавља не може постићи без опипљивог фокусирања на владавину права и да Србија мора да оствари напредак у независности судства, слободи изражавања, медијима, борби против корупције и организованог криминала, укључујући и спречавање прања новца.

Народна странка позива на одговорност Владу Србије и министарку правде Нелу Кубуровић и цео њен тим, јер је изгубљена 2017. година и није учињен ниједан корак напред у поглављима 23 и  24 која се односе на владавину права.

Србија је за четири године преговора отворила само 12 поглавља, док је Црна Гора за пет и по година отворила 30 поглавља.

Овим темпом Србија не може да испуни обавезе за потенцијално будуће чланство пре 2040. године, иако је председник Србије Александар Вучић рекао да ћемо бити спремни до 2018. године.  

Народна странка се залаже за именовање специјалног тужиоца за високу корупцију, доношење закона о пореклу имовине, као и за ефикасно и потпуно независно правосуђе од утицаја политичких партија, тајкуна, и извршне власти.