Алексић: Здрављем плаћамо цену нефункционисања институција

Народна странка захтева хитно повлачење парадајза са отровном кором са тржишта и појачавање контроле увоза производа у Србију, изјавио је данас први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

„После огромне штете која је нанета произвођачима воћа забраном извоза крушака у Русију која издата као последица нефункционисања Управе за заштиту биља и Фитосанитарне инспекције, одговорношћу истих институција данас на тржишту имамо парадајз са отровном кором који једу грађани Србије“, навео је Алексић у писаној изјави.

Алексић је упитао шта би још требало да се догоди да одговорна лица у државним институцијама сносе одговорност за своје поступке.

Квалитет и исправност робе из увоза контролише Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде, а од чињенице да се отровни парадајз нашао на тржишту још је страшније то што више од 90 одсто увозне робе није прошло никакву контролу квалитета у Србији, што показују подаци из Информатору о раду Управе за заштиту биља, додао је Алексић.

"То значи да сви отровни производи из иностранства могу да се нађу на нашем тржишту, а да српске власти то и не примете. Раније се 90 одсто увозне робе контролисало, а сада је тај проценат пао на свега шест“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да власт мора да одговори по чијем налогу је готово обустављен рад Фитосанитарне инспекције.