Јовановић: Народна воља светиња, захтевамо пуну посматрачку мисију ОЕБС-а

Народна странка сматра да је присуство пуне посматрачке мисије ОЕБС-а један од кључних предуслова за регуларност предстојећих београдских и свих других избора који могу бити заједно са њима одржани. Зато смо у сарадњи са Покретом слободних грађана упутили предлог свим аутентичним опозиционим актерима да заједнички станемо иза овог захтева и да инсистирамо на његовом испуњењу. Задовољство ми је да констатујем да је огромна већина њих већ прихватила ову иницијативу.

Заједнички захтев за присуство ОЕБС-а ће у наредним данима бити формално упућен Маји Гојковић, зато што је по нашим законима председник Народне скупштине инстутуционо задужен да позове посматраче.

Захтевамо пуну посматрачку мисију ОЕБС-а, а не само симболично присуство које би било злоупотребљено као смоквин лист за изборну крађу. Пуна мисија подразумева дугорочне и краткорочне посматраче, како Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR) , тако и Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Тражимо да мисија ОЕБС-а прати све аспекте избора, да дође 6 недеља пре одржавања избора, као и да њени посматрачи буду присутни на значајном броју бирачких места.

Управо је ОЕБС изнео бројне замерке на ток претходних парламентарних и председничких избора 2016. и 2017. године. Ова кључна међународна организација је зато формулисала препоруке за исправљање актуелног стања. Инсистираћемо и код ОЕБС-а да њихови представници утврде да ли су те препоруке усвојене и да ли постоје услови за фер и поштене изборе.

Народна воља је светиња, она мора бити слободно и аутентично изражена - све друго је неприхватљиво за Народну странку.

Никола Јовановић

Потпредседник Народне странке