Народна странка

Формиран одбор за пољопривреду Народне странке

Формиран одбор за пољопривреду Народне странке

Народна странка формирала је одбор за пољопривреду који чине најеминентнији стручњаци из ове области који ће  у наредном периоду радити на свеобухватној стратегији реформе српске пољопривреде како би се искористили потенцијали које Србија у овој области има.

Први потпредседник Народне странке и председник Ресорног одбора за пољопривреду Мирослав Алексић истиче да је одбор формиран како би се дефинисали сви проблеми и понудила конкретна решења Народне странке јер је, према његовим речима, пољопривреда област која у најкраћем року, са адекватним улагањима, може дати најбоље резултате и допринети развоју земље.

„Иако су пољопривредна газдинства највећи послодавац у Србији, иако од пољопривреде живи око два милиона људи у нашој земљи ова област је потпуно занемарена. Тренутна власт је дала много лажних обећања, а убедљиво највише таквих обећања дала је пољопривредницима. И ове године пољопривреднике је држава преварила, буџет за пољопривреду је испод законског минимума. Великом броју пољопривредника који су по различитим конкурсима добили решења за повраћај новца тај новац није исплаћен. За пет година ове власти променили смо четири министра и сваки од њих имао је своје ад хок мере што је јасан знак да нема озбиљног планирања развоја. Задатак Ресорног одбора биће да врати углед пољопривредницима који хране ову државу, да направи јасан план и предложи  конкретне мере којима би се заштитили домаћи пољопривредници посебно од наводне „помоћи“ државе које се огледа у давању земље у закуп странцима, без неопходних ограничења, као и у субвенцијама страним компанијама, које нису намењене и домаћим пољопривредницима“.

Алексић додаје и да Србија није искористила отворено тржиште Русије да ојача конкурентност и понуду пољопривредних производа.

„Србија није искористила своје шансе отвореног руског тржишта, а што је још опасније, због реекспорта пољопривредних производа из земаља Европске уније имамо претњу да то тржиште за наше производе буде потпуно затворено што би било погубно за српске пољопривреднике“

Ресорни одбор за пољопривреду Народне странке већ је отпочео анализу оправданости субвенција страним компанијама као креирање детаљног програма за развој пољопривреде. У оквиру свог рада Одбор ће у наредном периоду организовати низ стручних предавања широм Србије на којима ће говорити најеминентнији стручњци из свих области пољопривреде.