Народна странка

Рашковић Ивић: Ријалити програми велики кривац за вршњачко насиље

Рашковић Ивић: Ријалити програми велики кривац за вршњачко насиље

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је да је општа атмосфера у друштву "агресивна и простачка" и да су последњи случајеви вршњачког насиља у Аранђеловцу одраз "васпитне запуштености" и чињенице да је знање престало да буде идеал а младима се не нуде нови идеали.

Она је, гостујући на Телевизији Наша, рекла да су "ријалити"програми велики кривац за све више насиља међу децом јер, како је објаснила, деца усвајају образац понашања присутан у тим програмима.

"Насиље је одраз васпитне запуштености деце, велику улогу у васпитању адолесцената има породица, али у њиховом узрасту још већу друштво, вршњачка група. Ситуација у друштву је таква да су главне теме ријалити 'Парови' и 'Фарма', у којима се људи туку, где улазе криминалци као главни јунаци, а такав начин понашања, такво 'праведно' кажњавање и агресија је нешто што деца гледају у ударним терминима телевизије", објаснила је Рашковић Ивић.

Она је напоменула да и у самој скупштини Србије поједини посланици упућују женама и једни другима ружне речи и то не доприноси васпитном побољшању опште атмосфере у друштву и додаје да "млади људи на крају закључују да ћеш, што си безобразнији, дрчнији и силовитији, бити значајнији у друштву".

"Свако дете носи генетски мираз, који је јако важан, али није свеједно шта ћемо по тој табли мираза писати, да ли ћемо извући најбоље или најгоре из детета. Питање је шта ће се васпитањем извући, а васпитавају и родитељи и школа, и медији, друштвене мреже, друштво у целини", истакла је потпредседница Народне странке.

Говорећи о новоусвојеном Закону о дуалном образовању, она је оценила да се њиме деца своде на јефтину радну снагу и да ученици на тај начин неће ништа научити."Сами себе и законски и кроз просвету претварамо у колонију, сводимо младе на мануалне раднике", рекла је Рашковић Ивић.