Народна странка

Предраг Делић за Данас: Протести кретали из унутрашњости, али Београд мора да се покрене

Предраг Делић за Данас: Протести кретали из унутрашњости, али Београд мора да се покрене

преузето Данас.рс

У овом тренутку је, заиста, непримерено говорити о победи над вирусом. Сви смо свесни постојања мутираних облика овог вируса и чињенице да се SARS-COV2 понаша врло неспецифично и непредвидиво, тј. да је успео да се имплементира на свим континентима и у свим климатским зонама и да као такав направи пустош, каже за Данас епидемиолог Предраг Делић, који је недавно приступио Народној странци у Крагујевцу, одговарајући на питање очекује ли да ће СНС заиста прогласити победу над вирусом у неком тренутку.

Управо се вакцинацијом постиже имуни одговор код већине људи и по свим законима науке, вирус би требало да добије сезонски карактер и да се у будућности људи вакцинишу као и против сезонског грипа, додаје он.

Делић, који ће убудуће водити градски одбор за здравство, наводи да ће уколико се настави овим темпом вакцинације и уколико не буде било проблема у снабдевању вакцинама, моћи да се достигне обухват од 50 посто вакцинисане популације. А коментаришући да ли је Кризни штаб пребрзо и превише релаксирао мере наводи да релаксирајуће мере морају да буду у корелацији са тренутном епидемијском ситуацијом која у овом тренутку, на првом месту, зависи од обухвата вакцинацијом. Што буде више вакцинисаних, то је већа могућност за попуштање мера.

Има ли у Крагујевцу медицинских радника који су незадовољни односом државе и локалне власти према њима?

“Од почетка пандемије па до данас, здравствени радници су заиста били изложени огромним физичким и менталним напорима. Доста су чести били случајеви обољевања међу њима и једна смо од земаља са највећом стопом смртности управо међу здравственим радницима. Наравно да је велики број здравствених радника, због свих недаћа које су преживели у току пандемије, незадовољан”.

Зашто сте за свој политички ангажман одабрали Народну странку?

“Са председником Народне странке, господином Вуком Јеремићем, сам се упознао пре више од годину дана. За то време смо упоређивали наше политичке ставове као и сагледавање могућности да се актуелни политички проблеми превазиђу. Управо ставови и програми Народне Странке су оно што ме је привукло и у чему сам се нашао”.

Рекли сте да у Народној странци видите начин и могућност потпуно другачијег приступа решавању проблема. На шта тачно мислите?

“Оно што ми се највише допада је конструктиван приступ решавању проблема и припрема нових програма за њихово решавање. Не своди се само на препознавање проблема већ се приступа изради платформе за његово превазилажење у чему су ангажовани најкомпетентнији људи”.

Шта напредњаци у Крагујевцу мисле о Небојши Стефановићу, будући да је доскора још један повлашћени а потом замењен напредњак био на челу града?

“Колико сам упознат, из Крагујевца је дата подршка иницијативи за смену господина Небојше Стефановића и то видим као разрачунавање са неистомишљеницима”.

Већ неко време се Крагујевац не назива долином глади. Како процењујете да ће се ситуација развијати узимајући у обзир дешавања у Фијату?

“Крагујевац је доживео судбину жртве транзиције и платио високу цену носећи име долина гладних. Као четврти град по својој величини у Србији, он полако преузима нову улогу. Захваљујући свом геостратешком положају и чињеници да је некада био један од центара индустријског развоја, остаје само да му се врати место које му иначе припада. Неопходне су нове инвестиције као и превазилажење великих инфраструктурних проблема. Проблем Крагујевца није, међутим, само економске природе. Крагујевац су последњих година, из необјашњивог разлога, заобишли сви путеви, већина стратешких инвестиција и што је још опасније, у духовном смислу је, постао паланка. Обележавање 200 година Старе цркве, што је два века модерне српске државе, остало је непримећено. Урушавањем Градске тржнице, због чега је одбор Народне странке у Крагујевцу поднео кривичну пријаву, нарушен је изглед Милошевог венца, заправо срца центра Шумадије. Још опаснији по наш град је План развоја Србије до 2035. године, који Крагујевац не сврстава, не само у регионалне центре, попут Београда, Ниша и Новог Сада, већ ни у градове, како то урбанисти зову – осовине развоја, где су Крушевац, Краљево, Чачак и Ужице… Много је тога за шта ћемо ми Крагујевчани, а то смо сви ми, ма одакле да су нам корени, морати да се боримо и изборимо”.

Мислите ли да опозиција треба да изађе на следеће изборе и искористи прилику да победи бар у Београду?

“Свакако да су избори једино место на коме треба утицати на будућност Србије. Опозиција би требало да учествује уз предуслов промене изборних услова који би омогућили фер и праведне изборе. Сам излазак на изборе на првом месту зависи од тога да ли ће актуелна власт уважити захтеве опозиције”.

Постоји ли потенцијал у Крагујевцу и околини за протесте и изражавање незадовољства који би можда покренули целу Србију на ноге?

“Сви досадашњи протести и изрази незадовољства су почињали из унутрашњости Србије, у њима је предњачио Крагујевац. Али уколико се Београд не покрене, ефекти ће свакако изостати”.