Народна странка

Народна странка: Монополским понашањем компанија Мастеркард и Виза грађани оштећени за стотине милиона евра

Народна странка: Монополским понашањем компанија Мастеркард и Виза грађани оштећени за стотине милиона евра

У вези са скандалозним поступањем напредњачког режима који је недавно инструментализовао и Врховни касациони суд да стане на страну банкарског лобија а против интереса грађана Србије, Правни савет Народне странке открива јавности још једну аферу у којој режим, овај пут кроз Комисију за заштиту конкуренције, покушава да прикрије једну од највећих пљачки грађана Србије!

Наиме, компаније Мастеркард (MasterCard) и Виза (VISA) су више од деценије монополским понашањем незаконито утврђивале минималне износе тзв. међубанкарских накнада за коришћење њихових картица, и то на нивоу који је био вишеструко већи од истих тих накнада које су наплаћивале у Европској унији! Банке у Србији су такве прекомерне накнаде наплаћивале свим трговцима који прихватају плаћања картицама, а они су онда тај вештачки наметнут додатни трошак уграђивали у своје малопродајне цене. Тако су сви грађани Србије више од једне деценије плаћали вештачки увећане малопродајне цене, и то без обзира да ли плаћају у готовини или картицама! 

На тај начин грађанима Србије је причињена штета која се мери стотинама милиона евра, који су се из њихових ионако осиромашених џепова прелили у милионске профите ових финансијских институција.

Због истог овог понашања у Европској унији (ЕУ) је Европска комисија још 2007. године утврдила да је компанија Мастеркард прекршила прописе о заштити конкуренције, док се компанија Виза 2010. године обавезала да прекине са таквим поступањем. Међутим, обе ове компаније су наставиле са овом праксом у Србији све до 2019. године.

По пријави удружења “Ефектива“ Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) је још 2018. године покренула поступак против компанија Мастеркард и Виза због оваквог понашања – наводећи између осталог да ове две компаније „одређују минималне међубанкарске накнаде у неправичном износу, које примењују банке на територији Републике Србије а које су неколико пута веће од оних које се примењују у земљама ЕУ“, те да „трговци који прихватају плаћање платним картицама трошак трговачке накнаде урачунавају у малопродајну цену коју преносе на потрошаче, независно од тога да ли је плаћање извршено платном картицом или готовином“.

Међутим, уместо да се ови поступци пред КЗК ефикасно окончају како би сви оштећени грађани Србије могли да остваре право на накнаду штете, режим је очигледно одлучио да се ови предмети ставе у фиоку и да се по њима не решава, те да се још једном интереси финансијског лобија ставе испред интереса грађана Србије!

Народна страна истиче да грађани Србије нису грађани ни другог ни трећег ни петог реда и да нису ништа мање вредни од грађана у ЕУ, те да је задатак државе да своје грађане штити од оваквих предаторских пракси финансијских корпорација које би хтеле да се богате на грбачи народа! 

Зато Народна странка захтева да се ова афера под хитно разреши на законит начин, како би грађани Србије могли да остваре право на накнаду штете које им по закону припада!

Ако то не буде урађено, Народна странка ће по доласку на власт спровести закон, а све одговорне за покушај прикривања ове незаконите работе привести познанију права како то и доликује!

Дајемо реч! 

Правни савет Народне странке