Народна странка

Народна странка: Подршка пољопривредницима, држава хитно да реагује

Народна странка: Подршка пољопривредницима, држава хитно да реагује

фото: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Народна странка пружа подршку свим пољопривредницима у Србији који се боре за побољшање свог положаја и позива власт да хитно усвоји мере које ће помоћи пољопривреди и пољопривредницима који су на ивици опстанка. Народна странка подсећа да је на седници Главног одбора још у јуну месецу донела Програм мера за хитну подршку пољопривреди а у циљу обезбеђивања доступности хране.

„Сматрамо да је производња хране, као и пољопривреда најважнија грана привреде. Храна је прва линија одбране у кризним временима. Неопходно је одмах повећати буџет за подстицаје и субвенције у пољопривреди са 50 милијарди динара на 100 милијарди, а у наредне три године подићи буџет за пољоприведу на ниво од 10 одсто укупног буџета Србије. Такође, треба усвојити посебан програм мера за све гране пољопривреде, укинути акцизу на дизел гориво и повећати субвенције по хектару са 8.000 динара на 16.000 динара до краја ове године, а до краја 2023. године на 24.000 динара“, наводи се у саопштењу.

„Држава мора да омогући слободан извоз тржишних вишкова како би пољопривредни произвођачи извозом могли да зараде од извоза хране и пољопривредних производа које превазилазе потребе грађана Србије“.

„Србија је земља богата пољопривредним потенцијалом, али власт нема намеру нити умеће да тај потенцијал искористи. Сматрамо да се реализацијом ових мера брзо и ефикасно може пружити помоћ пољопривредницима. У супротном, наставиће се тренд гашења српског села и производње хране који спроводи овај режим последњих десет година“, закључује се у саопшењу Народне странке.

Цео сет мера које предлаже Народна странка можете пронаћи ОВДЕ