Народна странка

Омладина Народне странке Смедерево: Отворити Канцеларију за младе

Омладина Народне странке Смедерево: Отворити Канцеларију за младе

Омладина Народне странке Смедерево тражи од локалне власти отварање Канцеларије за младе и Омладинског клуба и постављање нестраначких координатора старости до 30 година, са завршеним факултетом и додатним обукама за рад са младима.

Подсећамо да је Канцеларија на младе отворена 2009. године остала без просторија 2014. након чега су све активности младих стопиране.

КЗМ се бринула и о физичком и менталном здрављу младих, па су органививана разна предавања у области превенције ХИВ-а и ППИ и у циљу превенције насиља. Волонтери су активно учествовали и у културном животу и значајно радно искуство стекли на манифестацијама Смедеревска јесен, Нушићеви дани, Тврђава театар. Може се рећи да су управо волонтери КЗМ ове фестивале носили на својим плећима и допринели њиховом сјају.

Такође, КЗМ је добила признање „МЛАД ГРАД“ од стране Грађанских иницијатива. Ово признање се додељује локалним самоуправама, формалним и неформалним организацијама и појединцима који су допринели побољшању положаја младих у локалној заједници.

Године 2018.  локална Скупштина је усвојила Локални акциони план за младе за период од 2019. до 2022. према коме је је КЗМ за 2018. годину добила 200 000 динара из буџета Града Смедерева, а 2019. године чак 500 000 динара. Због тога омладина тражи одговоре на следећа питања:

  1. Где је потрошен тај новац с обзиром на то Канцеларија за младе уопште није активна?
  2. Зашто Канцеларија за младе није добила свој локал за рад?
  3. Зашто није отворен Омладински клуб чије је отварање предвиђено ЛАП-ом?
  4. Ко ће преузети одговорност за одлив мозгова из Смедерева?
  5. Да ли се неко од градских челника бавио питањем незапослености младих с обзиром на то да је ЛАП упозорио на проблем да је чак 68,6% младих у Смедереву без запослења?