Народна странка

Омладина Народне странке: Међународни дан младих - конкретне промене, а не испразне честитке и лажна забринутост

Омладина Народне странке: Међународни дан младих - конкретне промене, а не испразне честитке и лажна забринутост

Србија дочекује још један Међународни дан младих у којем више од половине младих жели да оде из земље, а на сваких 10 минута један млад човек напусти државу због лоших услова, немогућности да обезбеди основну егзистенцију и несигурности, изјавио је данас председник Омладине Народне странке Иван Гајић.

„По капацитетима за задржавање талeната, Србија се налази на самом дну светске листе, односно на 134. месту. Као и сваке године, и ове ће се људи на власти површно осврнути на проблеме младих, покушаће да ублаже ’црну’ статистику и неће учинити ништа конкретно,“ навео је Гајић у писаној изјави.

Гајић је додао да ученички кредити и стипендије које даје Министарство омладине и спорта за текућу годину износе 5.400 динара, док је износ за студентске кредите и стипендије 8.400 динара у 10 рата.

„Основно је питање колико дана средњошколац и студент могу да преживе са овим износима, као и које потребе могу да намире“, навео је Гајић.

Гајић је истакао да држава спроводи стратегију која од младих прави јефтину радну снагу, јер се рад у Србији плаћа и до 10 пута мање него у западној Европи.

„Због тога, уместо да се новац предвиђен за субвенције приватним лицима улаже у младе који би покренули сопствени посао, а који, по буџету за ову годину износи 126 милиона евра, он у највећој мери завршава у рукама страних инвеститора који за једно радно место добијају и до 7.000 евра“, навео је Гајић.

Док млади у Србији, без велике помоћи државе, покушавају да покрену посао са комерцијалним кредитима приватних банака, раде са пољопривредним машинама старим и до 35 година, страни инвеститори извлаче екстрапрофит, додао је Гајић.

„Поред немара по питању основних егзистенцијалних потреба младих, власт је легализовала куповину диплома основних, мастер и докторских студија и тако још једном јасно показала да Србија у будућности не треба да буде земља знања, већ незналица и послушника“, навео је Гајић.