Народна странка

Иван Гајић: Нова еколошка такса гуши предузетништво

Иван Гајић: Нова еколошка такса гуши предузетништво

Председник Омладине Народне станке Иван Гајић изјавио је да, у јеку пандемије вируса Ковид-19 сутра, 31. јула, истиче рок до када су сви послодавци дужни да се пријаве за плаћање еколошке таксе која представља нови намет Министарства заштите животне средине. Како је навео, овај „парафискални трошак“ само је још један у низу којим се гуши готово сваки облик предузетништва у Србији.

„Да се не ради о спремности за решавање огромних еколошких проблема са којима се наша држава суочава, већ о новом трошку јасно се види из чињенице да ће он погодити чак и удружења грађана који већински немају никакве приходе, као и сервисни сегмент привреде, попут адвоката и ИТ стручњака који, суштински, ни на који начин не загађују природну околину својим послом“, навео је Гајић.

Гајић је истакао да би еколошку таксу требало да плаћа Скупштина Града Београда и Горан Весић, јер су они ти који су током овог мандата „објавили рат зеленилу“ у Београду и у овом тренутку свим силама покушавају да посеку стабла на Кошутњаку.

Он је позвао актуелну власт да престане са терором над малим и средњим предузећима нарочито ИТ сектора који је тренутно једина нада младима за нормалан живот у Србији. Такође, додао је и да се еколошким проблемима морамо бавити систематски и током целе године, а не да након хектара посечене шуме сваке године сусрећемо са огромном загађењем и празним обећањима како ће то бити промењено.