Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Очекују се нове поплаве на 5 водотока у Србији

Одбор за заштиту животне средине: Очекују се нове поплаве на 5 водотока у Србији

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је хитно саопштење у коме упозорава на могуће нове поплаве у Србији у наредних 24 часа. 

На 5 река водостај ће достићи ванредну границу од поплава и то на Сави, Ибру, Тамишу, Западној Морави и Нери.

Очекују се изливања на најмање 3 водотока и то на Ибру, Тамишу и Нери, а и остала два ће бити на критичним тачкама за изливање.

Народна странка и њен Oдбор за заштиту животне средине упозорава грађане из плавних зона да се организују и буду у приправности. Оно што је свакако савет у овим условима је да размисле о привременој евакуацији ако се налазе у угроженим зонама, да аутомобиле никако не паркирају близу река и у депресијама које обично буду поплављене, да превентивно искључе струју из помоћних објеката, шупа и подрума. Важно је да се обрате за помоћ штабовима за одбрану у ванредним ситуацијама, да стара лица и слабо покретна лица збрину изван домета полаве. Такође апелујемо на власнике животиња, да их не оставе везане или заробљене у шталама и боксовима како би у случају поплаве могле да потраже спас ван воде.

Настојаћемо да пратимо ситуацију будно. За сад је на снази ванредна ситуација у 8 општина на територији Републике а ми сматрамо да би морала бити проглашена и у овим деловима где се најављују изливања у наредних 24 часа.

Влада мора да помогне грађанима и очекујемо да сви министри чија министарства имају надлежности у овим ситуацијама буду на првој линији одбране и уз народ који их је за то и бирао.

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине