Народна странка

Јовановић: Пакет мера за побољшање положаја пензионера у Београду

Јовановић: Пакет мера за побољшање положаја пензионера у Београду

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је да „неспособни и корумпирани“ систем који је успоставила Српска напредна странка не производи додату вредност, а цену за своју „неспособност и корумпираност“ испоручује најрањивијим групама, међу којима су пензионери платили највећу цену, јер су им одузета стечена права.

„Ситуација у Београду је нарочито тешка, јер је напредњачка власт најсиромашнијим пензионерима у главном граду одузела накнаду од 20.000 динара, такозвану 13. пензију. Народна странка ће по ступању на власт спровести три пакета мера који ће одмах унапредити положај пензионера и свих становника главног града“, рекао је Јовановић на трибини „Положај пензионера у Београду“ у Месној заједници Теразије.

Јовановић је навео да је прва мера враћање 13. пензије пензионерима са најмањим примањима у Београду, а у наредном периоду та накнада ће бити омогућена и свим пензионерима у главном граду, када то „дозволе фискалне могућности“.

„Други пакет мера је ревизија и смањивање рачуна, јер Београђани и београдски пензионери не би требало да плаћају провизију Инфостану нити да плаћају прескупо Градско стамбено, које често наплаћује аконтационе услуге које никада не изврши“, рекао је Јовановић.

Потпредседник странке Вука Јеремића истакао је да је у том пакету важна ставка смањење цене грејања, јер је грејање у Београду најскупље у Европи.

„Трећа мера је спречавање распарчавања и продаје ПКБ-а, која би готово извесно довела до веће цене хране за Београђане и до екстрапрофита који би разни приватни ланци наплаћивали за храну становницима главног града“, рекао је Јовановић.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је да је од пензионера узето укупно 800 милиона евра, а да је само дуг Србијагаса већи од те суме, и истакла да се та партија залаже за враћање „отетих пензија“ тако што ће тих 800 милиона евра бити претворено у јавни дуг.

Санда Рашковић Ивић је навела да бившем премијеру и садашњем председнику Србије Александру Вучићу смањење пензија из 2014. године „није било први пут да буде члан владе која отима пензије“.

Она је подсетила да је Вучић крајем деведесетих био министар информисања у влади Мирка Марјановића, која је пензионерима дуговала неколико десетина пензија, а које су им вратили „оцрњени досовци“.

„О положају пензионера у Србији најречитије говори податак да је у последње три године смртност пензионера порасла за чак 28 одсто“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Трибини у Месној заједници Теразије у центру Београда присуствовао је и председник Народне странке Вук Јеремић.