Народна странка

Јовановић: Наш програм за Београд - обнова средње класе и помоћ најугроженијима

Јовановић: Наш програм за Београд - обнова средње класе и помоћ најугроженијима

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је да коалиција чији је кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас има кредибилан план убрзаног развоја главног града, чије ће спровођење омогућити обнову средње класе и помоћ најугроженијима.

"Наша коалиција и кандидат једини могу да угрозе Српску напредну странку на београдским изборима. Позивамо опозиционе гласаче, али и све незадовољне, као и оне који до сада нису имали за кога да гласају, да подрже наш програм", рекао је Јовановић телевизији Наша.

Јовановић је казао да је један од приоритета подизање квалитета здравствених услуга у Београду.

"Потребно је укинути забрану запошљавање лекара, предвидети обавезног медицинског радника у свакој школи, увести стално дежурство сва четири КБЦ у Београду, као и реформисати службу хитне помоћи", рекао је Јовановић.

Он је навео да уместо да преглед могу да обаве само у дому здравља, треба предвидети ординацију лекара опште праксе у сваком блоку, која ће бити у мрежи Републичког фонда здравственог осигурања.

"Унапредићемо безбедност у Београду, а посебно безбедност у школама. Свака школа мора да има свог полицајца и видео надзор који је у сваком тренутку повезан са полицијом", рекао је Јовановић.

Он је рекао да коалиција предлаже да се Полицијска управа Београд трансформише у Градску полицију, у оквиру које би требало да ради и Комунална полиција, која неће имати репресивну улогу и носити наоружање.

Јовановић је рекао да ће најсиромашнијим пензионерима у Београду бити враћена 13. пензија, за шта је потребно 15 милиона евра, што је мање од два одсто градског буџета, и додао да све пензије у граду и Републици морају бити усклађене с инфлацијом и растом БДП-а.

Јовановић је навео да ће млади брачни парови без стана добити стипендије како би могли да плате кредит или да изнајме стан, као и да ће нова градска власт обезбедити бесплатне вртиће и уџбенике за сву децу.

"Бесплатан вртић за сву децу која ове године крећу у обданиште коштао би око 650.000 евра, а само новогодишњи ватромет је коштао 200.000 евра, док је цео дочек Нове године коштао милион и по евра. Бесплатан вртић за сву децу коштао би око 20 милиона евра, што је два и по одсто градског буџета", рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је концесија за депонију у Винчи штетна за Београд и да ће бити поништена.

"Према уговору о концесији, Београд ће сваке године уплаћивати 40 милиона евра концесионару, иако концесионар од сортирања амбалажног отпада може да оствари самостални приход од седам милиона евра годишње. Наша власт се обавезала да откупљује тамо произведену струју по цени два пута већој од оне на међународном тржишту", рекао је Јовановић.

Додао је да је договорена и нова такса преко које ће Београђани плаћати и одвожење смећа до Винче, што већ сада по постојећој цени ради "Градска чистоћа".

"Београду је потребна једна речна баржа од 1.000 тона којом сав отпад може да се јефтино Дунавом превезе до Винче, што значи да Београђани ову услугу треба да плаћају мање, а не више", рекао је Јовановић.