Народна странка

Јовановић: Хитно вратити отете пензије издавањем државних обвезница

Јовановић: Хитно вратити отете пензије издавањем државних обвезница

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је да Народна странка подржава легитимне захтеве пензионера и захтева да се пензије „неуставно отете“ од 2014. године претворе у јавни дуг и врате кроз хитно издавање државних обвезница.

„Срамно је да СНС говори о новом стадиону Фудбалског савеза Србије од 150 милиона евра, а да власт није омогућила стамбени додатак за младе брачне парове и додатак за најсиромашније пензионере у главном граду, односно 13. пензију“, рекао је Јовановић на оснивачкој скупштини Општинског одбора Народне странке Caвски венац.

Јовановић је навео да би издавањем државних обвезница добили и пензионери и држава, јер би се тиме спречило да пензионери пред судом у Стразбуру због неуставног умањења пензија добију одштетне захтеве који су много неповољнији по државу Србију.

Потпредседник странке Вука Јеремића истакао је да та партија подржава не само оправдан захтев за укидање неуставног закона о привременом умањивању пензија, већ тражи и „надокнаду пензија отетих од 740.000 пензионера у Србији од усвајања закона у новембру 2014. године“.

Јовановић, који је и одборник у Скупштини Београда, подсетио је да 100.000 пензионера у главном граду прима пензије до 20.000 динара, и објаснио да би стамбени додатак за младе брачне парове коштао 27 милиона евра, колико и „СНС рехабилитација“ три километра улица од Калемегдана до Вуковог споменика.

„СНС планира да само ове године испумпа 27 милиона евра из београдског буџета под изговором рехабилитације три километра улица, што нигде на свету не кошта толико“, рекао је Јовановић.

Оснивачка скупштина Општинског одбора Народне странке Вождовац изабрала је за председника одбора Љубомира Зрнића.

Скупштини су присуствовали председник и потпредседник Извршног одбора Народне странке Владимир Добросављевић и Никола Лазић, као и први потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић.

АЛЕКСИЋ: ОСЛОБОДИЋЕМО СРБИЈУ ОД ОКУПАЦИЈЕ ВУЧИЋЕВОГ РЕЖИМА

Алексић је рекао да је напредњачки режим Александра Вучића најбруталније понизио грађане Србије – пензионере, војнике, лекаре, раднике, пољопривреднике, младе.

„Понижавају их сваког дана тако што им говоре да трпе и буду задовољни и манипулацијама им поручују да у Србији данас није тешко, како Србија иде напред и развија се“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Народна странка најјача опозициона странка, али да јој је тешко јер се бори са влашћу која је захваљујући готово апсолутној контроли медија обманула грађане Србије, које држи у стању хипнозе уз непрекидне поруке да у Србији влада благостање, али да би требало да се стрпе још мало да би им било још боље.

„Као да није довољно што су трпели шест година, него би, ваљда, требало да трпе још шест година док плата не буде 500 евра“, рекао је Алексић.

Морамо да разговарамо са нашим пријатељима и комшијама и да им указујемо да су обманути и да живе у позоришној представи режима у којој слушају недостојне људе који им непрекидно поручују да је све сјајно и да је издајник свако ко мисли другачије, додао је Алексић.

„Неће бити лако, али ми смо на правом путу и сигуран сам да ћемо успети. Председник наше странке Вук Јеремић се вратио у Србију да живи са својом породицом и да се бори за Србију, иако је у иностранству могао да живи много удобније и без оваквих безочних напада. Он се вратио јер осећа одговорност, као и ми који смо се окупили у Народној странци“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да ће Народна странка преузети одговорност за вођење Србије, јер зна и уме боље од напредњачког режима и јер људи у Народној странци воле Србију.

„Никада нећемо продавати и крчмити националне интересе, нити ћемо политичке интересе стављати изнад интереса друштва и људи који га чине. Морамо бити свесни да у Србији данас влада организовани криминал са којим је држава срасла. Ништа није нормално. Цар над царевима афера је постао министар финансија, дочепао се државне касе. Можете замислити шта ће тек сада да ради“, рекао је Алексић.

Нека се они боре међу собом и расправљају се око поделе плена, нека се Ирена Вујовић и Горан Весић свађају зашто нису добили функцију градоначелника, а ми морамо да учинимо све да им крај дође што пре и то је задатак целе Народне странке и свих њених одбора, казао је Алексић.

Први потпредседник Народне странке рекао је да промене крећу из Београда и да ће Београђани први угледати светло.

„Не брините се због напада, Народну странку неће успети да ућуткају ни Информер, ни Пинк, ни Српски телеграф, нити РТС, који се сви сада баве само Народном странком, јер режим зна одакле му прети опасност. Људи у Србији су свесни тога, а ми сви заједно морамо да ослободимо Србију од окупације“, навео је Алексић.

Народну странку нисмо основали да бисмо били опозиција, него власт и сигуран сам да ћемо ускоро, заједно са другим опозиционим актерима, и бити на власти.  

ДОБРОСАВЉЕВИЋ: АФИРМАЦИЈОМ КУЛТУРЕ И ПАМЕТИ БОРИМО СЕ ПРОТИВ ТАБЛОИДНЕ ПРОПАГАНДЕ

Добросављевић је у свом излагању цитирао писца Владимира Велмара Јанковића, и истакао да је најбољи начин борбе против режимске таблоидне пропаганде афирмација свега што је супротно - културе, вредности, лепоте и памети.

"Зато сам се одлучио да цитирам вероватно најбољу књигу икада написану о Београду "Поглед са Калемегдана - оглед о београском човеку", коју је написао Владимир Велмар Јанковић", навео је Добросављевић.

Добросављевић је објаснио да тај цитат може да се примени и на Београд и на Народну странку.

"Београд није постао никаквом вољом императора, ћудљивом и насилничком. Он се свим императорима наметнуо својом нужношћу, својим унутрашњим законом постојања. Није случајно што су толики народи крвили због овог града, што је био називан прагом светих ратова, кућом ратова за веру, најкрвавијим каменом на свеколиком ратишту Европе, најсјајнијим листом турске историје, вратима Истока, капијом Запада. Нешто затвара и отвара то место, решава ситуације и загонетке, опомиње на борбу, раствара нове видике победе, позива на одбрану, мами на живот. Једном речи - кључ. Ко га има, има много. Али мора да га будно чува", цитирао је Добросављевић Владимира Велмара Јанковића.