Народна странка

Јовановић: Влада отела аеродром Нишлијама да би онемогућила његов развој у договору са концесионаром београдског аеродрома

Јовановић: Влада отела аеродром Нишлијама да би онемогућила његов развој у договору са концесионаром београдског аеродрома

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас је Влада Србије отела Нишлијама аеродром „Константин Велики“ да би зауставила његов развој и омогућила концесионару београдског аеродрома „Никола Тесла“ подизање такси унедоглед и екстрапрофит.  

„Народна странка је прва указивала да је део концесионог пакета и заустављање развоја аеродрома у целој Србији. Договорено је да се број путника на аеродромима Ниш, Поникве и Морава ограничи на милион годишње“, рекао је Јовановић телевизији Наша.  

Јовановић је додао да је досадашњим темпом развоја нишки аеродром могао да достигне милион путника већ 2022. године, што очигледно није био интерес републичке владе.

Влада је претходних месеци притискала управу „Константина Великог“ да повећа таксе, али је менаџмент одбио, јер би то отерало нискобуџетне светске компаније које раде у Нишу, навео је Јовановић.

„Отимање нишког аеродрома је припрема да се повећају таксе и да се заустави рад нискобуџетних компанија у Нишу“, рекао је Јовановић.  

Потпредседник странке Вука Јеремића је истакао и да је председник Српске напредне странке Александар Вучић јавно признао да развој нишког аеродрома штети концесионару аеродрома „Никола Тесла“ и да се мора ограничити промет путника Нишу, али и на аеродромима Поникве и Морава.

„Апсолутно је ништаво обећање о ограничавању броја путника, било да је оно део тајног анекса уговора било да је дато усмено. То ће пасти на свакој арбитражи и сваком међународном суду. Нова власт ће сигурно поништити тај изузетно штетан део договора са концесионаром“, рекао је Јовановић.

Јовановић, који је изабран за одборника Народне странке у Скупштини Београда, најавио је да ће сви београдски одборници Народне странке за две недеље отићи у Ниш и подржати Нишлије у борби да сачувају управљање својим аеродромом када градски парламент буде одлучивао о предаји аеродрома републичкој власти.

„Здрава конкуренција београдског и нишког аеродрома је у интересу свих грађана Србије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је, поводом субвенције од 9,5 милиона евра немачкој компанији „Континентал“, рекао да се тиме уништава домаћа ИТ индустрија, јер ће већ запослени софтверски инжењери у домаћим фирмама прећи у страну компанију која ће им дати веће плате на основу помоћи коју је добила од Владе Србије.

„Тих 500 инжењера већ ради за домаће фирме, које профит задржавају у Србији“, рекао је Јовановић.

Јовановић је, поводом сарадње Народне странке и осталих опозиционих актера, рекао да је неопходно заједничко деловање опозиције, а да основни циљ мора бити борба за фер изборне услове.