Народна странка

Алексић: Сменити Гашића, Ружића и Вулина, забранити ријалитије и сменити управу РТС-а

Алексић: Сменити Гашића, Ружића и Вулина, забранити ријалитије и сменити управу РТС-а

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изнео је данас заједнички захтев више опозиционих странака да због два масовна убиства у којима је за два дана убијено 17 људи буду смењени министри унутрашњих послова и образовања Братислав Гашић и Бранко Ружић и директор БИА Александар Вулин.

„Захтевамо заустављање промоције насиља у јавном простору кроз моментално смењивање чланова РЕМ-а и хитно укидање емитовања ријалити програма и емисија које промовишу насиље и агресију на телевизијама са националним фреквенцијама“, рекао је Алексић на заједничкој конференцији за новинаре опозиционих посланика у Скупштини Србије.

Опозиција захтева и одузимање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи због кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.  
„Тражимо и забрану штампаних медија који својим садржајем промовишу примитивизам, насиље, објављују лажне вести и крше новинарске кодексе, као и смењивање руководства Радио-телевизије Србије због емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију“, додао је Алексић.

Алексић је навео да опозиција тражи и одржавање седнице Скупштине Србије у најкраћем могућем року са једном тачком дневног реда – разматрање одговорности Владе Србије и безбедносне ситуације у држави.

Алексић је истакао да су то заједнички захтеви Народне странке, Демократске странке, Странке слободе и правде, Еколошког устанка и странке Заједно, Покрета Не давимо Београд, а да су их подржале и Двери, и додао да очекује и подршку осталих посланичких група.

„Рок за испуњење захтева је седам дана, односно до следећег петка. Ако нема воље да се ови захтеви испуне, ми ћемо предузети мере које су адекватне снази и величини ове незапамћене трагедије у Србији. Захтеве нисмо упутили као политичари него као грађани и родитељи“, рекао је Алексић.  

Алексић је позвао све грађане Србије на мирни протест који ће бити одржан у понедељак, 8. маја, на Тргу Николе Пашића у центру Београда.

„Ово што се догодило у Србији у последња два дана је незапамћена трагедија са готово 20 мртвих и 20 рањених у два дана. Толико се људи у два дана ни у ратовима не изгуби“, рекао је Алексић.

„Трагично је да нико од људи који имају објективну одговорност за губитак оволико живота није поднео оставку због моралне и људске одговорности. Они који имају апсолутну власт у Србији имају и апсолутну одговорност, али они настављају истим путем којим су ишли и до сада“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је председник Србије Александар Вучић данас говорио о мерама које ће влада спроводити у наредном периоду и да је говорио о оштријим казнама, полицајцима у школама, разоружавању Србије, репресији…

„Али нико се од њих ниједном није сетио да постоје морал и одговорност за ово што се догодило, а догодио се распад читавог система за који су одговорни они који управљају системом“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да се мора разговарати о узроку проблема а не о последицама, јер се проблем не може решити ако се сви буду бавили само последицама.