Народна странка

Народна странка: Просветним радницима дати новац предвиђен за финансирање страних компанија

Народна странка: Просветним радницима дати новац предвиђен за финансирање страних компанија

Посланици Народне странке предложили су данас у Скупштини Србије амандмане на буџет којима је предвиђено новац из буџета предвиђен за финансирање страних компанија буде преусмерен за плате просветних радника, а да 540 милиона евра уместо за Национални стадион буду усмерена за инфраструктурне пројекте, као и да буде издвојено више новца за реконструкцију путева.

Посланица Народне странке Славица Радовановић предложила је амандман којим би плате просветних радника биле повећане тако што би се 22 милијарде и 439 милиона динара предвиђених за финансирање страних инвестиционих корпорација, фондова и банака било преусмерено за плате просветара.

„Срамота је да просветни радници имају плате неодговарајуће послу који обављају и зато је нужно да им буду примања буду повећана, уместо да новац дајемо страним компанијама“, рекла је Славица Радовановић на седници парламента на којој се расправља о амандманима на буџет за 2023. годину.  

Посланик Народне странке Борислав Новаковић предложио је амандман којим би било заустављено финансирање градње Националног стадиона, за шта је у буџету за 2023. годину предвиђено 540 милиона евра.

„Стадион би укупно коштао између 700 и 900 милиона евра. Да ли би требало да градимо Национални стадион или све инфраструктурне и друге објекте који ће подићи квалитет живота у Србији“, упитао је Новаковић.

Новаковић је навео да би за новац предвиђен за Национални стадион могло да буде изграђено 20.000 станова који би могли да буду подељени запосленима у просвети и здравству.

„Могли бисмо да саградимо 10 мостова на Дунаву или 6.000 вртића или 2.000 домова здравља. Могле би да се изграде стотине километара ауто-пута, али не тако што би их градиле фирме највећег криминалца у држави Звонка Веселиновића, који профит дели са братом председника Србије Андрејем Вучићем“, рекао је Новаковић.

Посланица Народне странке Марина Липовац Танасковић предложила је амандман којим би из буџета било издвојено више новца за рехабилитацију путева и унапређење безбедности саобраћаја, пошто је пројектом, који је почео 2014. године а требао је да буде завршен 2018. године, предвиђено да се обнови 1.100 километара путева у Србији, а до данас је обновљено тек 600 километара.

„У последњих пет година на путевима у Србији догодило се 173.000 саобраћајних незгода у којима је погинуло 2.647 људи, а само у 2021. години због утицаја пута, путне околине и инфраструктуре и због доживљаја пута и саобраћаја догодила се 121 саобраћајна незгода са погинулим људима“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

„То значи да се 25 одсто свих незгода догађа због погрешно пројектованих путева, погрешног извођења и погрешног одржавања путева“, додала је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је додала да је Влада Србије 2015. године усвојила Националну стратегију безбедности саобраћаја, али да до данас није достигнут ниједан циљ зацртан том стратегијом.

„Да су циљеви реализовани, погинуло би 730 људи мање, од којих 47 деце, а изгубљено је 4,3 милијарде евра јер нису достигнути циљеви стратегије. Од укупне суме наплаћених саобраћајних казни, чак 70 одсто не улаже се у безбедност саобраћаја. Најризичнији возачи исмејавају државу, а казне плаћају само наивни“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Посланица Народне странке Ивана Парлић предложила је да уместо Националног стадиона буде изграђен цевовод од Дрине до Војводине, како би Зрењанин коначно добио пијаћу воду.

„Зрењаин већ 20 година нема пијаћу воду и неће је ни имати из поџемних вода, јер је то немогуће. Град је издвојио 150 милиона евра, а Зрењанинци дневно плаћају 10.000 евра за флаширану воду“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је додала да власт, међутим, планира да „трајно уништи Дрину“ отварањем рудника литијума код Лознице.