Народна странка

Владимир Гајић: У Србији је на делу поигравање са демократијом, државом и правима грађана

Владимир Гајић: У Србији је на делу поигравање са демократијом, државом и правима грађана

„Од избора судија за највише судске инстанце до избора народних посланика у Србији је све мимикрија и привид демократије“, рекао је Владимир Гаjић председник Правног савета и члан председништва Народне странке за телевизију „Наша“.

Он је указао да држава крши Уставом загарантована права грађана и да је одузимање дела пензија само један од примера такве праксе.

„Пензија је стечена имовина коју нико не може да доведе у питање. То је потпуно исто као када је држава поново, као педесетих година, донела одлуку да одузима станове и куће. То је преседан након кога је морала да уследи масовна реакција грађана на укидање тог права. Нажалост то се у Србији није догодило, док смо у Румунији били сведоци да 300 000 грађана изађе на улицу да штити специјално тужилаштво“, рекао је Гајић.

Говорећи о избору судија Врховног касационог суда који је у току Гајић рекао да се залаже за независност судске власти, али и упозорио да се она не остварује тако што се избор судија врши у најстрожој тајности.

„Избор судија Врховног касационог суда води се у потпуној тајности, а јавност мора да зна ко су кандидати за судије највише судске инстанце у земљи од којих зависи остваривање свих врста права свих грађана Србије“, рекао је Гајић.

Он је додао да се у овом тренутку у Америци читава јавност бави кандидатом за судију Врховног суда САД-а.

„У Србији се тај процес одвија у тајности, али се већ зна ко ће, а ко неће проћи. Драгана Бољевић, председник Друштва судија неће проћи, јер није подобна иако има све квалификације, док ће проћи судије које се само формално налазе у апелационом суду на коме нису пресудили ни један предмет“, рекао је Гајић.

Председник Правног савета Народне странке истакао је да је потребна промена изборног закона јер је у овом тренутку цео суверенитет пренет на једног човека.

Подела власти је Уставом је прокламована на законодавну, извршну и судску. С том што законодавна и судска власт фактички не постоје. Парламент и судови нису оно што би требало да буду, постоји само једна, извршна власт, која је сконцентрисана у рукама једног човека а то је данас председник републике Вучић “, рекао је Гајић.