Народна странка

Основан Форум жена Народне странке Београда

Основан Форум жена Народне странке Београда

Жене – чланице Народне странке одржале су 20. марта 2018. Оснивачку скупштину београдског Форума жена, под слоганом женског покрета „Лично је политичко – политичко је лично“.

Председница Форума жена Народне странке, др Дијана Вукомановић, истакла је да су сви чланови Народне одлучили да се активно баве политиком, а не да пасивно посматрају и дозволе да актуелна власт упропашћава Србију, њихове локалне заједнице и породице.

На Оснивачкој скупштини су се окупиле чланице из Београда, као и чланови руководства Народне странке – Председништва, Извршног и Главног одбора, као и Повереништва за Град Београд, на челу са председником Вуком Јеремићем.

Председник Јеремић се обратио присутнима са поруком подршке и уважавања доприноса свих жена Србије у борби за демократску и просперитетну Србију. Скупштини су присуствовале и чланице Главног одбора Народне странке из Крагујевца, Горњег Милановца, Новог Сада и Зрењанина.

Оснивачка скупштина београдског Форума жена је одржана пет месеци након Оснивачке скупштине Народне странке, и непосредно након изборне кампање за Скупштину Града Београда.

Изабрано је руководство на челу са председницом Марином Липовац Танасковић (дипл. инг. саобраћаја) и потпредседницама: мр Деана Ратковић (археолог), доц. др сци. мед. Мирјана Златковић Швенда и Нина Вујичић, студенткиња.

Изабрано је и десет чланица Председништва београдског Форума жена: Александра Митровић Остојић, Мирјана Опачић, Марија Минић, Александра Давидовић, Драгана Дељанин Милидраг, Хелена Јанковић, Јасна Опачић, Биљана Зарић, Нађа Орлић и Ксенија Бајатовић, као и секретарка Форума жена Тамара Петровић.

Председница Марина Липовац Танасковић је представила План активности београдског Форума жена у наредних годину дана, који је Оснивачка скупштина усвојила.

На Оснивачкој скупштини је усвојена и Програмска декларација Форума жена Београда чији су циљеви и начела деловања усмерени на допринос жена развојној стратегији Србије у 10 кључних области: политичкој партиципацији жена, очувању здравља, борби против насиља над женама и правној заштити, социјалној заштити, радним правима жена, сарадњи са синдикатима, економском оснаживању жена – подршци женама-предузетницама, одрживом развоју жена на селу, приступу жена квалитетном образовању, новим технологијама као и промоцији жена у култури и медијима. 

Завршну реч на Оснивачкој скупштини је упутила потпредседница Народне странке, проф. др Санда Рашковић Ивић са поруком да жене Србије настављају борбу за родну равноправност и жена и мушкараца, у циљу свеобухватног развоја Србије.