Народна странка

Понош за Време: Беливук је Вучићева брљотина која убрзава његову пропаст, суноврат је почео

Понош за Време: Беливук је Вучићева брљотина која убрзава његову пропаст, суноврат је почео

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је случај „Беливук“ брљотина председника Србије Александра Вучића, која убрзава његову пропаст, и да су и гласачи СНС-а почели да сумњају у председникова објашњења која „вређају њихову интелигенцију“.

„Вучић је тога свестан и зато је кренуо у махниту кампању правдања и скретања пажње. Опозиција не сме да се исцрпљује у међусобним надметањима и бављењима режимским брабоњцима. Овна би требало ухватити за рогове. Ова власт је безбедносно контаминирана, подложна уценама са свих страна и као таква екстремно опасан ризик за националну безбедност Србије“, рекао је Понош у интервјуу недељнику „Време“.

Понош је додао да је „Вучићев суноврат почео“, а да би било важно да се заврши пре него што крене да се „спасава закувавањем чорбе ван граница Србије“ и, коначно, да рачуне за своја непочинства плати у Србији.  

Потпредседник Народне странке је истакао да нема дилему да је криминална група Вељка Беливука оперативно била потчињена самом врху власти у Србији као јединица за решавање проблема на улици, на стадиону, на изборима или за изнајмљивање пријатељима, а заузврат су имали „преференцијалну позицију у нарко бизнису и приступ разним ресурсима државе“.

Понош је навео да су у „уређеној СНС држави послови ишли лепо и знало се ко ради цигарете и оружје, а ко наркотике“, док бивши министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није одлучио да чува документоване инкриминишуће комуникације Вучића и чланова његове породице са криминалним миљеом.

„Моменат када Вучић сазнаје да се његове комуникације документују а да га о томе не информишу, моменат је и спознаје да више никоме не може да верује осим Александру Вулину. Гурање у врху СНС настало је око тога како побећи што даље од Беливуковог затворског бидермајера“, рекао је Понош.

Понош је додао да је у фебруару панику изазвала спознаја да апликација „Скај“, која је коришћена за комуникацију мобилним телефонима, није тако безбедна и да неко много моћан има увид у то шта је власти блиска екипа радила, а и ко је с њом комуницирао.

„Вучић одлучује да једним ударцем све реши тако што Беливука ухапси и као бетонски блок окачи о врат Стефановићу. Чини се да се Стефановић одлучио да се придржи за Вучића. Нераскидиво су испреплетане каријере Вучића, Стефановића и Беливука, тако да свако од њих има уцењивачки капацитет према другом“, рекао је Понош.

Понош је навео да се Вулину омакло објашњење да је морбидне фотографије требало приказати како се Беливуку даље не би веровало и како је Беливук хтео да уцењује Вучића, и упитао како би вођа криминалне групе могао да уцењује ако нема чиме.

„Питање од милион долара је ко је из власти користио ’Скај’ телефон. Онај ко има одговор на то питање много зна и много може са таквом картом у руци“, рекао је Понош.

Понош је додао да је „некога страшно забринула спознаја да је Еф-би-ај са партнерима мониторисао „Скај“ комуникације и имао приступ серверима.

На питање да ли ће се Вучићеви гласачи замислити после случаја „Беливук“, Понош је одговорио да је „прошло девет година како Велепоседничкој фарми њени становници променили име у Животињску фарму“.

„Сада, када су јој свиње, после свега што су урадиле, вратиле старо име и проходале на две ноге, време је да и овце схвате шта се дешава“, рекао је Понош.

Упитан како оцењује улазак у десету годину власти СНС-а и његових савезника, Понош је одговорио да у „Вучићевој Србији постоји синергија похлепе, некомпетентности и бахатости“.

„Власт користи владине авионе и дипломатску пошту за изношење кеша са икона из земље, претходно конвертованог у девизе у наменски гајеним мењачницама. Власт користи криминалце за сузбијање уличних протеста и завођење реда на стадионима, службе безбедности за организовање производње марихуане и праћење опозиционих политичара и новинара“, закључио је Понош.