Народна странка

Понош: Нема безбедног ископавања литијума, не сме бити профита на здрављу народа

Понош: Нема безбедног ископавања литијума, не сме бити профита на здрављу народа

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да нико не може да остварује профит на рачун здравља грађана Србије и да би о ископавању литијума у Србији требало размишљати када тај процес буде успешан у државама попут Немачке, која има веће резерве литијума од Србије.

„Када тамо буде могао да се ископава литијум и ако то њима не буде сметало, онда ће бити време да о томе размислимо и ми у Србији. Ако се неко намерачио да баш сада ископава литијум у Србији, а познато је да га овде нема највише, онда се поставља питање да ли је то можда због тога што је у власт у Србији најсклонија корупцији“, рекао је Понош Радио-телевизији Војводине.

„Рио Тинто, нити било која компанија која се сада бави тиме у Европи, није у стању да ископава литијум на здравствено безбедан начин. То могу да раде у Јужној Америци на местима на којима нема живе душе, нема ни животиња, и руда се површински скида, а у Европи то не може. Заглавили су се у Португалу“, рекао је Понош.

Понош је навео да је приступ металима попут литијума светски осетљиво питање за које су заинтересовани економски најмоћнији.

„Понекад мислим да је и реч о томе да се омогућавањем Рио Тинту омогући отварање рудника у Србији затвори могућност приступа литијуму неком трећем играчу, рецимо некој кинеској компанији, не бих искључио ту могућност“, рекао је Понош

Понош је навео да став Народне странке није „никад ископавање литијума“, него „можда да, ако су све еколошке и здравствене норме задовољене“, што сада очигледно није случај.

„Наш став је јасан – не Рио Тинту, али нико не би требало да помисли да се ископавању литијума противимо као што су некад били против изградње пруга због бојазни да ће то уништити њиве. Како ћемо правити путеве ако немамо каменоломе“, упитао је Понош.

Упитан о еколошком активисти Александру Јовановићу, званом Ћута, Понош је одговорио да је у реду то што ради Јовановић, али да није добро то што он „продаје мудрост са висине да су политичке партије крш, док се он бави темама од националног значаја, а до јуче је био у СНС-у“.

„Нико нема право да забрани политичким странкама да се баве политичким темама, као што је екологија, која је суштински политичко питање“, рекао је Понош.

Поводом правоснажне пресуде на доживотну казну затвора бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, Понош је рекао да та пресуда није неочекивана и да је „Младићу пресуђено када је оптужен“.

„Поставља се, међутим, питање да ли је хашки суд одиграо улогу проналажења и кажњавања кривца и да ли има поуку за оне који би се можда дрзнули да почине сличне злочине и да допринесе помирењу. Прве две ствари су за дискусију, а за трећу је извесно да није учињен допринос. Постоји за то низ разлога, јер је између осталог од тих догађаја прошло 25 година. Замислите да је суђење у Нирнбергу завршавано 1971. године“, рекао је Понош.

На констатацију новинарке да би неки рекли да је то зато што је „Београд скривао Младића“, Понош је одговорио: „Тешко да је то било само због скривања Ратка Младића, мало ту има и победничке правде и других ствари“, и додао да он не мисли да они који су у име Срба починили злочине не би требало да одговарају.

„Хашки трибунал није оправдао очекивања, ако је неко и имао очекивања. Пресуда Младићу није допринос помирењу, него је разгорела неке ствари. Није проблем ко је осуђен, него ко није осуђен. Колико има злочина и жртава? За све те злочине нису пронађени кривци и није им суђено. Нажалост, много је више злочина над Србима за које нико није одговарао“, рекао је Понош.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је да је срео Младића у раној фази своје каријере, када је био „добар и цењен официр“.

„Он је у првој фази рата војнички несумњиво урадио неке јако квалитетно, али нема дилеме да су се догодили злочини, укључујући и онај у Сребреници“, рекао је Понош.

Понош је, упитан о изборима, одговорио да лично познаје двојицу људи који би могли да победе председника Србије Александра Вучића у првом кругу избора за председника Србије уз „пар месеци колико-толико медијске нормалности“.

Потпредседник Народне странке је оценио да власт шири атмосферу „потпуне драме и лудила“ и да се Вучић у јавност „све чешће излази у све чуднијем добу дана и даје све чудније изјаве“.  

Понош, који је представљао Народну странку са америчким изаслаником Метјуом Палмером, рекао је да на том састанку „није чуо ништа ново“ и да опозиција у Србији није неко с ким би требало разговарати о Косову и Метохији након што се са Вучићем то "докотрљало тамо докле се докотрљало".

„Ми мислимо да је изузетно важно да се нормализују односи између две популације и да је нормално да људи из Приштине долазе да се лече и студирају у Београду и да позоришне трупе из Београда наступају у Приштини и обрнуто, али то не значи узајамно признање“, рекао је Понош.

На констатацију да је ’на столу признање’, Понош је упитао „ко каже да би требало да поједемо ту порцију“.

Поводом предлога за измене Устава Србије, Понош је рекао да власт има потребу да „ремонтује све живо“ и да јој увек остане вишак делова.

„Када ремонтују тргове, остао им је вишак дрвећа, када ремонтују институције, остане им је вишак стручњака, када ремонтују језик и ’чомићкизме’, онда им остане виша пола језика, а сада хоће да ремонтују Устав да би пробали да опипају да ли има места промени преамбуле о Косову и Метохији, а и да би обрали мало осталог лишћа са правосудне гране власти како би остала само једна грана – Александар Вучић“, закључио је Понош.