Народна странка

Понош: Вучић планира да одрицање од Косова представи као спасоносно решење

Понош: Вучић планира да одрицање од Косова представи као спасоносно решење

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да напредњачка власт заоштрава ситуацију на северу Косова и Метохије до ивице сукоба да би председник Србије Александар Вучић могао да представи лоше решење и одрицање од Косова као „максимум који може да се добије, јер је алтернатива рат“.

„Тада би квазианалитичари, идеолози и квазиинтелектуалци, који подржавају власт у Београду, запевали ’ево Косово, само да рата не буде’“, рекао је Понош у емисији „Зумирање“ недељника „Време“.

Понош је навео да на међународној сцени постоји више „и неочекиваних играча“ којима је у интересу оно што Вучић ради.

„Већини моћних светских играча иде у прилог то што Вучић ради са Косовом. Скоро свима, осим нама у Србији“, рекао је Понош.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је да је Србији и те како потребна војна неутралност, али да су за то потребна системска решења којих, међутим, нема.

„Садашња власт се понаша волунтаристички, даје шаком и капом и лево и десно шта год ко затражи – то није неутралност, него шенлучење“, навео је Понош.

Понош је додао се Србија својевремено определила за војну неутралност да би обезбедила подршку у УН око питања Косова.

„Напредњачки режим, међутим, води решавање питања Косова ка договореном финалу одрицања од Косова и поставља се питање шта ће му неутралност ако ствари изведе до краја и ако остане на власти“, рекао је Понош.