Народна странка

Понош за Бету: Да је народ задовољан Вучић би делио одликовања, а не хапшења

Понош за Бету: Да је народ задовољан Вучић би делио одликовања, а не хапшења

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да ће на предстојећим изборима доћи до промене власти уколико изборни услови буду регуларни и ако се спречи крађа гласова на сам дан избора.

Понош је интервјуу агенцији Бета казао да се не слаже с тезом да је Српска напредна странка толико дубоко пустила корење да режим не може да падне чак ни да се одрже регуларни избори.

"Да је тако, не би се тако грчевито опирали било каквој нормализацији. Вучић добро зна какви су трендови у јавном мнењу. Зато све већа нервоза, у све чешћим јавним наступима, у све чуднија доба дана", рекао је Понош.

Он је навео да су хапшења СНС кадрова означила почетак изборне кампање.

"Да су истраживања показала да је народ задовољан, Вучић би делио одликовања, а не хапшења", нагласио је Понош.

Упитан како би опозиција требало да изађе на парламентарне и београдске изборе, у једној или више колона, Понош је одговорио да би "прича о изборним колонама пре него се изборимо за изборне услове могла да се тумачи као спремност да се изађе на изборе без обзира на услове".

"То свакако није случај с Народном странком. Народна странка и остале опозиционе странке које су бојкотовале прошлогодишње лажне изборе довеле су до тога да власт мора да понови изборе. Никакве илузије немамо да овај режим неће покушати да изврда договор, чак и ако пристане на извесне уступке како би се унормалили изборни услови", оценио је Понош.

Народна странка, додао је, инсистира на кредибилном посреднику и гаранцијама за спровођење договореног.

"Важно је и да се усагласи и раздвајање избора на различитим нивоима и редослед њиховог одржавања", казао је Понош.

Према његовим речима, ако имамо споразум уз европско посредовање и надгледање имплементације, онда опозиција треба да приступи решавању једначине која гласи – како покренути што више грађана, који не подржавају Вучића и његов режим, да изађу на изборе и гласају суштински против Вучићевог режима.

"Готово да је техничко питање, а свакако је мерљиво, да ли се тај циљ извесније остварује фронталним гласањем против режима у једној колони или у више колона. Било би мудро да опредељење опозиције за један од ових модела буде ствар рационалне рачунице, а не сујете", нагласио је потпредседник Народне странке.

На питање како би опозиција требало да се организује за председничке изборе, уколико се претходно избори за регуларне изборне услове, Понош је одговорио да би опозиција требало да се потруди да нађе најбољег заједничког, "зашто не и нестраначког кандидата који Вучића може да победи у првом кругу".

"Ако не можемо да регрутујемо таквог кандидата, онда не треба одбацити могућност да се до другог круга можда извесније стиже с два опозициона председничка кандидата који покривају различите делове гласачког тела. И један и други сценарио захтевају спремност опозиције да игра за виши циљ", истакао је Понош.

Упитан да коментарише колико откривање криминалних афера у које су уплетени људи на власти утиче на рејтинг Александра Вучића и СНС, Понош је рекао да СНС нема никакав рејтинг.

"Александар Вучић има рејтинг. СНС без њега не постоји. Празна амбалажа. Без Вучића нема ни афера. Не постоји ни једна афера иза које, бар у двокораку, не стоји Александар Вучић", оценио је потпредседник Народне странке.

Рекао је да Вучић потенцијалну штету, коју би њему могле направити афере, решава тако што их сахрањује.

"И то на начин да им, како би што брже и ефектније потонуле, привеже неког посилног из СНС. Кад су размере афере огромне и прете да и њега опрље, онда Вучић приноси жртву у рангу блиског сарадника. То је случај с Небојшом Стефановићем, који је склоњен с позиције шефа локалне организације СНС", навео је Понош.

Поставља се, међутим, питање, нагласио је Понош, како је Стефановић, као шеф београдског одбора СНС, одговоран за експанзију моћног криминалног клана и његово увезивање са људима у полицији, а за исту ту ствар није одговоран као министар унутрашњих послова и носилац највиших државних функција у области безбедности.

"Да ли се то Вучићу омакло признање да је СНС глави кривац за бујање криминала, Или је само мало спалио Стефановића како би пожар отерао од себе, или и једно и друго? Стефановић је, наравно, и у овом чину послушно извршавао задатак, Вучићу важнији од онога који извршава као министар одбране", оценио је Понош.

На питање Бете, уколико дође до промене власти, који ће бити први кораци на којима ће инсистирати Народна странка, Понош је одговорио да нема ниједне области где неће бити потребан кризни менаџмент.

Навео је да је режим СНС као најезда термита опустошио институције и изокренуо вредности цивилизованог друштва.

"Мислим да је приоритет ипак област у којој је Србија потпуно заглављена од доласка СНС на власт, а то је владавина права у најширем смислу. Пођеднако важна је лустрација. Без лустрације били бисмо склони да олако поново оболимо од болести које Србију изнуравају, не само од 2012. године, него и од раније", закључио је потпредседник Народне странке Здравко Понош.