Народна странка

Ристић на конференцији о космополитизму у постконфликтним зонама

Ристић на конференцији о космополитизму у постконфликтним зонама

На међународној конференцији „Реконструкција космополитизма у спорним просторима и постконфликтним зонама“, одржаној у Ријеци, Народну странку је представљао повереник за Косово и Метохију Жарко Ристић.

Организација ове међународне конференције поверена је Центру за напредне студије југоисточне Европе (Универзитет у Ријеци), а остали организатори су били Амерички универзитет у Паризу, Центар за међународне односе, Факултет за медије и комуникацију (Београд) и Џорџ и Ирина Шефер центар за студије о геноциду, људским правима и превенцији конфликта.

Конференција је трајала од 25. маја до 27. маја, и на њој су разматрани теоријско-филозофске основе космополитизма, истраживања друштвених наука о динамици и претечама друштвеног насиља које доводе до расклапања космополитских простора и историјско испитивање инклузивних друштава, њихово успостављање и расклапање.

Учесници конференције су се бавили и питањима иновативне интервенције и других облика друштвеног активизма дизајнираних да помире сукобе и промовишу коегзистенцију, а једна од тема била је и „контроверзе сећања и напори да се позабаве конфликтним тумачењима космополитске прошлости“.  

Посебна тема односила се на „космополитске критике глобализације и проблеме глобалне правде“, а велику пажњу учесника привукла је тема „кризе гостопримства и социоисторија етикета других'' (избеглице, имигранти, исељеници, азиланти, расељена лица, интерно расељена лица)“, као и расправа о лицима без држављанства.

Учесници конференције бавили су се и „поновним промишљањем космополитизма у јеврејској историји“ као и „теоријом мира и космополитизма“.

Најистакнутији учесници и кључни говорници на нонференцији су били Џереми Ф. Валтон са Института „Макс Планк“ и др Надеге Рагару, професор истраживач из Центра за међународне студије.

У појединим расправама поменуто је и председавање Вука Јеремића Генералној скупштини УН, као пример ангажовања у борби за очување светског мира.  

 

Повереништво Извршног одбора Народне странке за Косово и Метохију