Народна странка

Ристић: Шта значе речи Албанског министра спољних послова у Савету безбедности УН?

Ристић: Шта значе речи Албанског министра спољних послова у Савету безбедности УН?

Када министар спољних послова Албаније, Олта Џачка, изјави да ће Албанија искористити своју позицију у Савету безбедности УН, и да ће учинити све како би унапредила питање Косова, како ће због те позиције сваки Албанац свуда у свету бити поносан и да је Косово света ствар за Албанију, морам да се питам а шта политичари Републике Србије и српске дипломате чине по том питању?

Да ли се сада бар мало увиђа сва погубност деловања дипломатске врхушке СНС-а на међународном плану?

Постоји ли осећај одговорности код владајуће елите, што је подржавајући и гласајући за чланство Албаније у Савету безбедности 11. јуна 2021. године, омогућила да се у Уједињеним нацијама чују речи неистине, које ниједан Србин не може да слуша мирно. Замислите само да нпр. НР Кина гласа да Тајван добије улогу несталне чланице Савета безбедности, или још очигледније да Русија изгласа да Украјина добије статус несталне чланице Савета безбедности, па то би било равно дипломатском самоубиству.

Ако смо пре 10 година у Скупштини Уједињених нација, док је председавао Вук Јеремић, слушали српске слободарске песме попут „Марша на Дрину“, покушавали да ојачамо међународну позицију Србије, како смо доспели у ову ситуацију да се сада о Косову могу чути речи да је Косово за Албанију света ствар?

Шта су били мотиви СНС дипломата да гласају за чланство Албаније у Савету безбедности УН? Има ли имало памети и било чега патриотског у људима који воде ову земљу или су увек само новац и провизија у питању?

Грађани Србије морају да знају да је иста ова власт донирала Албанији новац из буџета Републике Србије, и то преко 220 милиона динара, под изговором помоћи и „ширења љубави у региону“. То као хуман чин можда и може да прође, али да се ћути и не оглашава преко увреда министра спољних послова Албаније је недопустиво и имаће за последицу немогућност успостављања трајног мира и разумевања међу Србима и Албанцима. Да се новчано помаже Албанији у тренуцима отимању јужне српске покрајине је злочин против сопствене земље и народа.

Пре четири године, 16.јануара 2018. године, убијен је Оливер Ивановић, један од многих честитих Срба са Косова и Метохије, а до дана данашњег имена убица нисмо сазнали, нити имена налогодаваца... Сазнали смо само да нам фале минути са сигурносних камера, које су забележиле то мучко убиство и да се за убицом безидејно трага...

Народна странка ће подржати обележавање годишњице убиства Оливера Ивановића и подржаће шетњу у знак сећања на убијеног лидера Срба са Косова и Метохије.

Грађани Србије и браћа са Косова и Метохије морају да знају да нису сами, и да неко ипак мисли на њих, и да пред нама предстоји борба којој није дошао крај.

 

Жарко Ристић
повереник Извршног одбора Народне странке за Косово и Метохију