Народна странка

Јеремић: Против сам Чомићкиног Закона о истополним заједницама

Јеремић: Против сам Чомићкиног Закона о истополним заједницама

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би Нацрт закона о истополним заједницама требало одбацити због “начина на који га је министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић, симбол свега најгорег у српској политици, спаковала”.

„То је још један режимски трик да се са тако деликатном темом попуни медијски простор и замути вода. У 21. веку у Србији нико не сме бити дискриминисан ни по једном критеријуму, укључујући и сексуално опредељење, али би овај Чомићкин закон требало одбацити“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Упитан о великим проблемима са којима се срећу чланови истополних заједница, Јеремић је прецизирао да је „против овог конкретног законског решења“.

Потенцијално најопаснији аспект Чомићкиног закона је онај који се односи на усвајање деце. Тога у нацрту видљиво нема, а морало би бити експлицитно забрањено. То је једна од многих проблематичних ствари везаних за овај закон“, рекао је Јеремић, и додао да је све ово његово лично мишљење, али да Народна странка још увек није заузела званичан став по овом питању.

Поводом преговора власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ, Јеремић је рекао да они који су издали идеју бојкота не би требало да буду заступљени у блоку који ће се борити за боље изборне услове.

„Не можемо бити болећиви према онима који су слагали и издали. Ко је данас болећив према њима, сутра ће бити болећив и према перјаницама напредњачког режима које буду показале ’прагматизам’. За Народну странку је то неприхватљиво“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се Народна странка залаже да опозицију у преговорима представљају два кредибилна преговарача, који не морају бити из те странке, и да је то једини начин да опозиција наступи озбиљно и консолидовано.

Ако председник Странке слободе и правде Драган Ђилас настави да инсистира на ’гулашу од преговарача’ и да на преговорима буду и Јанко Веселиновић и Левица Србије и Небојша Зеленовић и његов партнер Александар Оленик, да не говорим о онима који су издали идеју бојкота, онда ћемо преполовити наше шансе у том процесу. Морамо се договорити око јединственог и елегантног наступа“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да није највећи проблем у томе да буду два преговарача, него у томе што је Народна странка направила сугестију да би то могли бити професори Бојан Пајтић и Слободан Самарџић.

„Изгледа да смо са Пајтићем погодили у око сујету његових бивших страначких колега. Ево, повлачимо се, а и сам Пајтић је рекао да није више заинтересован. Ево, нека неко други предложи другу двојицу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће председник Србије Александар Вучић попустити и обезбедити боље изборне услове „само ако га притисну“ из Европске уније.

„Њихови посредници ће на почетку прво посматрати преговоре. Ако се на њима покажемо као озбиљни и консолидовани, онда ће размислити да можда и притисну Вучића да направи неки уступак. Ако пак наступимо у чопору шиљокурана из свих могућих странака, који се тамо укрсте са Ђуком, Пиљом, и сличнима, онда ће то бити галиматијас из којег не може ништа паметно да изађе“, закључио је Јеремић.