Народна странка

Јеремић: Референдум ће бити пораз Вучића

Јеремић: Референдум ће бити пораз Вучића

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да „косовску државност није могуће заокружити без сагласности Србије“ и да је та сагласност први пут дошла кроз усмено прихватање председника Србије Александра Вучића „француско-немачког“ плана за независност Косова и Метохије, прво у Бриселу, а после и у Охриду.

„Референдум је једини легалан, демократски и ненасилан начин да се стане на пут даљем спровођењу ’француско-немачког’ плана за независност Косова и Метохије и то је једини изборни процес у којем би Вучићев режим могао данас да буде поражен. Потребно је скупити 100.000 потписа да би се референдум организовао, а ми смо до сада скупили више од 20.000 потписа и верујемо да ћемо доћи до неопходног броја“, рекао је Јеремић у интервјуу листу „Нова“.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

„Нисам чуо да је било ко из опозиције, чак ни из власти, рекао да је ’француско-немачки’ план добар, али засада је само Народна странке изашла са конкретном иницијативом како да се спречи његово спровођење, односно са иницијативом за расписивање референдума“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је „народ препознао ту иницијативу као добру“ и велики број људи широм Србије је дао свој потпис, упркос медијској блокади.

„Подржавају нас и угледни професори попут Мила Ломпара, Ратка Ристића и Слободана Самарџића, глумци попут Петра Божовића и Бранислава Томашевића, подржали су нас режисер Борис Малагурски, фудбалер Огњен Короман, грађански активисти као то је Саво Манојловић, судија Врховног суда у пензији Зоран Ивошевић, Еколошки устанак Александра Јовановића Ћуте и многи други“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је скупљање 100.000 потписа за референдум „надстраначка и натполитичка кампања“ и да би било сјајно када би и други то препознали и да „се сви заједно потрудимо да спречимо спровођење ’француско-немачког’ плана“.

„Ако то спречимо, онда све постаје могуће. Позивам све који томе желе да дају лични допринос да оду на сајт сацувајмокосово.рс потпишу нову иницијативу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Србија „потонути у потпуну диктатуру“ ако се не стане на пут спровођењу „француско-немачког“ плана и ако Вучић постане једини гарант опстанка тог плана.

„Онда ће бити још више новинара и опозиционих лидера у затвору, чему нема места у једној савременој европској држави. Нажалост, уз много већу подршку Запада него што је он ужива данас“, рекао је Јеремић.