Народна странка

Јеремић: Шта спречава Вучића да оде на седницу Савета безбедности, шта му је важније од Косова и Метохије

Јеремић: Шта спречава Вучића да оде на седницу Савета безбедности, шта му је важније од Косова и Метохије

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да још није касно да председник Србије Александар Вучић седне у авион и оде у Њујорк на седницу Савета безбедности и јасно каже да се Србија противи чланству „Косова“ у УН и позове Русију и Кину да уложе вето ако то питање икада дође на дневни ред, јер „није довољно оно што ће тамо рећи министар спољних послова Ивица Дачић“.

„Шта је Вучићу важније од тога и шта га спречава да оде у Њујорк? Његова је дужност да данас оде тамо. Данашња седница Савета безбедности може бити кључна и ако Вучић пропусти и ову прилику да саопшти став Србије, то ће бити прочитано као његова уздржаност по питању чланства ’Косова’ у УН“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Србије.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

Јеремић је истакао да би „прича о чланству Приштине у УН била завршена“ ако би Вучић на седници Савета безбедности рекао да то за Србију није прихватљиво, јер је то најважније место на којем би представник Србије на највишем нивоу изнео став државе о Косову и Метохији.

„Вучић је учествовао у преговорима иза затворених врата после којих је се сагласио са спровођењем ’француско-немачког’ споразума, по којем се Србија неће противити чланству ’Косова’ у међународним организацијама, а УН је једна од њих. После је рекао да није мислио на УН и данас има јединствену прилику да на седници Савета безбедности то пред целим светом озваничи“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, додао је да није довољно да у Њујорк оде Дачић, јер он „није био у соби“ у којој је Вучић пристао на споразум и његово спровођење, као и зато што Срби на Косову и Метохији живе у најтежој ситуацији у последњих 10 година, па би Србија и то требало да саопшти на највишем нивоу.

Председник Народне странке је рекао да је очигледно да „француско-немачки“ план предвиђа независност Косова и Метохије и да је референдум о одбацивању тог плана једини начин да се заустави његово спровођење.

„Референдум је начин да се сви ујединимо по питању Косова и Метохије. Огромна већина грађана је против тог плана, најмање 80 одсто. После одбацивања плана на референдуму требало би наставити преговоре са косовским Албанцима, а Србија би требало да на северу Косова и Метохије приступи формирању институција које је повукла по Бриселском споразуму из 2013. године“, рекао је Јеремић.

Јеремић је питао потпредседника Српске листе Игора Симића да ли би гласао за тај план на референдуму, и додао да је сигуран да не би.

„Ако се настави спровођење ’француско-немачког’ споразума, по којем је већ покренута процедура за улазак ’Косова’ у Савет Европе, Приштина ће ускоро ући и у Унеско, Интерпол и на крају у НАТО“, закључио је Јеремић.