Народна странка

Јеремић: СЗС остаје јединствен у бојкоту, ко хоће на изборе ће се повући из Савеза

Јеремић: СЗС остаје јединствен у бојкоту, ко хоће на изборе ће се повући из Савеза

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да нема дилеме да ће Савез за Србију остати јединствен и да неће променити одлуку о бојкоту предстојећих „лажних избора“ на свим нивоима, најављених за 26. април.

„Морамо остати јединствени и принципијелни, и поштовати договор о бојкоту до којег смо дошли након неколико месеци разговора. Ако неко из Савеза промени мишљење и одлучи да ипак изађе на неке изборе, верујем да ће се својевољно повући из Савеза, као што је то својевремено учинио Милан Стаматовић. Људи са којима смо оснивали Савез су пристојни и не верујем да ће бити драме и свађе“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је оценио да би излазак на изборе градоначелника Шапца и Параћина Небојше Зеленовића и Саше Пауновића „ишла на њихову штету, али не и на штету грађана Србије“.

„Не може се повратити поверење грађана, а то је кључно за промену режима Александра Вучића, ако не држите реч и ако не покажете да сте спремни на жртву“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће они који изађу на изборе глумити опозицију, а заузврат ће добити посланичка и одборничка места, и свака два месеца путовања у Стразбур у Европски парламент или на заседања ОЕБС-а.

„Све групације које се спремају на лажне изборе – Звоно, Метла, Ненад Чанак, Покрет 21, Миша Вацић, Муамер Зукорлић, а делује да је и Гордана Чомић једна од њих – нису настале из дубоких идеолошких опредељења, него из прагматичних разлога да би добили свој део колача у Вучићевом систему“, навео је Јеремић.

„Биће много конфузије, али ако сте против Вучића, есенцијално је да на дан избора останете код куће. Бојкот је једини начин да се ствари учине једноставним и да се режим најбрже доведе у терминалну фазу огољене диктатуре“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће бојкот бити успешан ако се покаже да режим нема више институционализовану опозицију, односно да нема опозиције у парламенту.

„То не мора нужно да значи крај Вучићевог режима, али ће се са њим од тада другачије разговарати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је СЗС усвојио план кампање бојкота по етапама, као и поруке које ће слати јавности, и најавио да ће у тој кампањи бити више директних разговора са грађанима.

„Говорићемо и о борби против корупције и организованог криминала, као и о економији, која не може бити наслоњена на скандалозне субвенције за погоне јефтине радне снаге, као што је аустријској фабрици ’Раух’ дато 73.000 евра по радном месту, а они не праве подморнице нити вештачку интелигенцију, него сокове“, рекао је Јеремић.

Упитан о јучерашњем састанку представника СЗС са новим европским комесаром за проширење Оливером Вархејием, Јеремић је одговорио да се у кратком року не може очекивати подршка ЕУ за промену система, и потврдио да је Вархеји саветовао опозицију да изађе на изборе

Имамо различите приоритете. Њима је приоритет стабилност на јужним границама ЕУ због миграната, а нама је приоритет да живимо у нормалној држави. Говорио сам на том састанку у име СЗС и рекао да нема услова за фер изборе и да је ситуација све гора. Ћутали су на наше аргументе, јер се не могу оспорити“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да српска власт у Берлину тајно преговара о Косову и Метохији, што доказује и договор о успостављању авионске линије Београд-Приштина, и додао да је власт СНС-а преместила преговоре у Берлин док је њега „лажно оптуживала да је их је преместио из УН у ЕУ, односно из Њујорка у Брисел“.