Народна странка

Јеремић: Одбацивање „француско-немачког“ плана је национални интерес Србије

Јеремић: Одбацивање „француско-немачког“ плана је национални интерес Србије

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је одбацивање „француско-немачког“ за независност Косова и Метохије је данас међу најважнијим националним интересима Србије, и да је једини начин да се то учини референдум на којем би грађани рекли одлучно „не“ том плану.

„Одбацивањем тог споразума сачували бисмо наш народ, светиње и културно наслеђе на Косову и Метохији и спречили стварање Велике Албаније. Србија би по одбацивању плана требало да приступи формирању државних органа на северу покрајине који су расформирани противуставним Бриселским споразумом“, рекао је Јеремић телевизији Прва.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

„Неопходно нам је јединство да решимо питање Косова и Метохије, а јединство можемо постићи на референдуму, јер је више од 80 одсто грађана против ’француско-немачког’ споразума. Позивам све који желе да сачувамо Косово и Метохију да потпишу иницијативу за расписивање референдума на интернет сајту sacuvajmokosovo.rs“, додао је Јеремић.

Упитан о предлогу председника Србије Александра Вучића да се распише референдум о његовом легитимитету, Јеремић је одговорио да Вучић „мисли да се све око њега окреће и да и неки људи око Вучића верују у то“.

„Ми смо данас, међутим, као народ у веома тешкој ситуацији и не би требало да се изјашњавамо о Вучићу, него о томе да ли ћемо препустити наш народ, цркве и манастире Аљбину Куртију и да се на наше очи формално отцепи део наше територије, што се није догодило ни под НАТО бомбама. Референдум је начин да одбацимо ту срамоту“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се Вучић „јалово противи“ чланству „Косова“ у међународним организацијама и да је „очигледно био уцењен“ да прихвати „француско-немачки“ план, по којем се Србија обавезује да се неће противити чланству „Косова“ у међународним организацијама, а Уједињене нације су једна од њих.

На питање како се он противио док је био министар спољних послова Србије, Јеремић је одговорио да се противио веома ефикасно, па „Косово“ током његовог мандата није постало члан ниједне међународне организације, а да оно сада улази у Савет Европе и да ће, ако спровођење плана не буде заустављено, у новембру ући у Унеско и Интерпол, па онда у НАТО и на крају у УН.

„Јалово је када Вучић пошаље Ивицу Дачића у Савет безбедности УН, јер је требало да тамо оде он лично и да каже да се Србија противи чланству ’Косова’ у УН, али председник Србије то очигледно није смео. Вучић ни у септембру у Генералној скупштини УН није рекао да је Србија против уласка Приштине у УН, а чак ни Дачић у четвртак није позвао Русију и Кину да уложе вето ако то питање икада дође на дневни ред“, рекао је Јеремић.

На питање о отварању моста у Косовској Митровици, Јеремић је одговорио да је то још једна у низу провокација Приштине.

„Таквих провокација ће бити све више јер у Приштини осећају да имају темпо и да су у бољој позицији од Србије, а главни разлог за то је што је Вучић прихватио ’француско-немачки’ план за независност Косова и Метохије“, закључио је Јеремић.