Народна странка

Јеремић: Потпис на „разграничење“ са Косовом био би највећа издаја у историји српског народа

Јеремић: Потпис на „разграничење“ са Косовом био би највећа издаја у историји српског народа

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би потпис на „разграничење“ Србије са Косовом и Метохијом, које би водило чланству Приштине у УН, био највећа издаја у историји спрског народа.

„’Разграничење’ би представљало не само губитак историјске територије, већ и губитак свеопштег суверенитета јер издајник који би то потписао не би више могао да опстане ни на власти нити на слободи без директне патронаже и подршке из иностранства, која ће имати своју цену – прво развлашћење Републике Српске, а потом чланство у НАТО“, рекао је Јеремић на Скупштини Народне странке.

Председник Народне странке је навео да једина неспорна реалност у вези са Косовом и Метохијом јесте то да су косовски мит и завет једна од три темељне тачке нашег националног идентитета, уз језик и писмо, као и духовност засновану на традицији Светосавља.

Јеремић је истакао да је српски народ један и недељив и да матица има дужност и обавезу да се стара о његовим правима где год живео.

За Народну странку нема разлике између припадника нашег народа који живе у Београду и Чикагу, Суботици и Херцег Новом, Бањалуци, Великој Хочи или Ваљеву“, рекао је Јеремић.

Јеремић је парафразирао Виктора Игоа подсетивши делегате да народ никада не губи снагу, већ да може изгубити само вољу.

„Да бисмо народу вратили вољу, прво му морамо вратити веру. Једини начин да повратимо веру, односно поверење грађана, јесте да покажемо да смо спремни на личне жртве и одрицања“. „Не можете стећи кредибилитет и поверење за промену система ако пристанете да паразитирате у њему. Зато бојкот!“, истакао је Јеремић, и додао да је бојкот најбржи пут ка промени система, јер ће режим након избора које ће опозиција бојкотовати брзо морати да распише „нормалне изборе“ које ће изгубити.

Јеремић је представио тим потпредседника Народне странке.

„То су будућа председница Скупштине Србије Санда Рашковић Ивић, будући министар пољопривреде Мирослав Алексић, будући министар културе Синиша Ковачевић, будући министар одбране и координатор Савета за националну безбедност Здравко Понош, будући градоначелник Београда Никола Јовановић и будући градоначелник Новог Сада Борислав Новаковић“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су Народну странку основали људи који су се окупили да врате супремацију морала у политици и који сматрају да се не може баш све изговорити и урадити због тренутне користи, да је лаж срамота, да се плагијат кажњава, да прелетање не може бити награђено и да је издаја грех.

Јеремић је истакао да ће промена напредњачког режима бити велики изазов, али да потом следи још већи посао, јер ће промена система бити тежа од промене власти.

„Народна странка има јасан план и програм за промену система. Данас усвајамо четири програмска документа, чија примена мора почети од првог дана након промене власти – програм подизања економије кроз подстицаје приватном предузетништву, програм за снажан заокрет у пољопривреди, програм за обнову српске културе и програм за ангажовање српске дијаспоре, можда и најзначајнијег ресурса који нам се данас налази на располагању“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је у економији најважнији стратешки циљ Народне странке да изгради средњу класу, која је данас на издисају, јер без јаке средње класе нема јаке и суверене државе нити буџета који може да обезбеди адекватно школство, здравство, безбедност, културу и одбрану.

„Чак 95 одсто сваког успешног економског програма чини борба против корупције, успостављање владавине права и нормалног правосуђа, а само пет одсто све остало“, рекао је Јеремић.

„Више од 15 одсто садашњег буџета Србије се може уштедети ударом на корупцију и партијско плаћање, као и избацивањем суманутих пројеката попут градње националног и других стадиона“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће у 21. веку производња хране и безбедност водоснабдевања бити битнији него што је данас нафта.

Србији је Бог дао капацитет да прехрани не само себе, већ најмање трећину Европе. Холандија има четири пута мање обрадивог земљишта од Србије, а извози 25 пута више. Они су дакле од нас ефикаснији 100 пута. Ту разлику знањем и честитошћу можемо макар да преполовимо. Тада више нећемо морати да увозимо пасуљ из Киргистана и прасиће из Хрватске“, рекао  је Јеремић.

Јеремић је навео да у модерном свету издаци за културу понекад могу бити важнији у одбрани народа од издатака за војску.

Највећи развојни ресурс нашег народа је ангажовање дијаспоре. Ван граница Србије данас живи значајан део наших лекара, већина наших најбољих инжењера и готово сви наши највећи банкари и предузетници, по мени и владике. Њихов потенцијал и знање морамо искористити. То је велика снага, јер они имају знање, капитал и љубав према домовини“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је данас у Србији на власти примитивна камарила широког опуса делинквенције – од плагијатора до криминалаца. „Тај друштвени талог данас су српски великаши, а на врху пирамиде бешчашћа је човек који се представља као господар живота и смрти, он је тужилац, судија, главни одговорни уредник медија, селектор, командант... Он поставља, смењује, хвали, грди, даје милостињу, прети… Умислио је да има право да тргује нашим достојанством, али и коренима нашег постојања. Њему би у неком уређеном систему било значајно ограничено бављење јавним послом, и то не само из очигледних, здравствених, разлога“, рекао је Јеремић.

 

Могу да нас оговарају, могу да нас саплићу и мрзе, али сви знају, чак и наши непријатељи, да ће Народна странка бити следећа која ће водити Србију“, закључио је Јеремић.