Народна странка

Јеремић: Вучић срља у провалију и не може назад

Јеремић: Вучић срља у провалију и не може назад

Председник Народне странке и председавајући Савезу за Србију Вук Јеремић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић крупним корацима „граби ка провалији“, те да ће га и „странци пустити низ воду“, а грађани и опозиција све масовнијим протестима и бојкотом институција натерати да обезбеди фер и демократске услове за изборе на којима ће власт бити промењена.

„Вучић не може назад, а не може више да игнорише да је на улицама све више људи, и мораће на крају да изађе у сусрет њиховим захтевима. Власт ће се ускоро суочити са по њу изузетно непријатном чињеницом да су институције у дубокој кризи легитимитета“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је рекао да би „јако волео“ да Вучић распише ванредне изборе под постојећим условима, јер би то потпуно хомогенизовало опозицију и било непогрешив показатељ ко је заиста противник режима, а ко није.

„Ако избори не буду расписани, то ће бити нешто сложенији сценарио, за који имамо јасно артикулисан след корака одређених Споразумом са народом. Ово је важна етапа на путу ка успостављању слободе и нормалности у Србији. Прва етапа је била формирање СЗС, Споразум је проширио фронт, док је трећи корак промена система којим ће се реформатирати постојећи аутократски поредак“, навео је Јеремић.

Јеремић је, поводом недавне посете Бриселу, где је са једним од оснивача СЗС Драганом Ђиласом разговарао са европским званичницима, рекао да је Савез постао неизбежни саговорник ЕУ у Србији, и најавио да ће се представници Савеза састати и у Београду са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером.

„Ђилас и ја смо у Бриселу јасно рекли да нисмо спремни да потпишемо акт који би Косову и Метохији омогућио чланство у УН, али да смо спремни да се ангажујемо у дијалогу са Приштином и међународном заједницом да би се постигли договори и решења за нормализацију животних прилика, који данас не постоје“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је међународна заједница схватила да по свој прилици нема брзих решења за Косово и Метохију, али да ће у наредних неколико месеци направити последњи покушај да натера Вучића да потпише такозвани свеобухватни споразум.

„Не верујем да ће се то догодити. Тада ће схватити да их је Вучић лагао и да са таквим људима нема договора, након чега ће га пустити низ воду”, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да Вучић „накарадно покушава да глуми Тита“ и говори Западу једно а Русима друго, и додао да су му новинари утицајних западних медија, укључујући и ББЦ, пренели како им сараднице председника Србије Тања Јовић и Сузана Васиљевић говоре да „протесте у Србији финансира руска обавештајна служба“.

„Вероватно Русима говоре да протесте финансира ЦИА. То пас с маслом не би појео, и нико озбиљан у то не може да поверује. Истина је да протесте у Србији финансирају они који у њима учествују, а међу њима је и СЗС. Трошкови су мали, јер нема аутобуса из унутрашњости, а озвучење је једноставно и све укупно не кошта много“, рекао је Јеремић.