Народна странка

Савез за Србију упутио захтеве РТС-у

Савез за Србију упутио захтеве РТС-у

Симболично, на Међународни дан права јавности да зна, лидери Савеза за Србију су упутили писмо РТС-у са захтевом да јавни медијски сервис почне да поштује законе, да омогући представницима опозиције време у информативним емисијама и обезбеди поштовање права на деманти.

Они су у писму истакли да подсећају да слоган Радиотелевизије Србије гласи „Ваше право да знате све“ и да и грађани који гласају за опозицију финансирају рад РТС-а и имају право да знају све о активностима и ставовима својих политичких представника.

У својим захтевима, лидери Савеза су тражили да у року од 15 дана буде обезбеђено редовно учешће представника Савеза за Србију у информативним програмима РТС-а и то „најмање 30 минута недељно“, а нарочито се инсистира на „учешћу у дебатним емисијама“.

Како се наводи, од изборне кампање за београдске изборе, нико од представника опозиционих партија није био у студију РТС-а, а ради се о партијама које имају своје представнике и у републичком и у локалним парламентима и представљају ставове значајног дела грађана.

Како у писму стоји, Савез тражи и „да се деманти и одговори представника Савеза за Србију прочитају у истим емисијама и форматима у којима су клевете и лажи представника власти о Савезу или његовим чланицама изнете“, те да „одговор и деманти морају бити објављени у истој минутажи и на истом месту где су изречене клевете и оптужбе власти“.

У писму је наглашено да ће представници Савеза за Србију бити принуђени да радикалније делују против такве уређивачке политике јавног медијског сервиса, уколико не дође до испуњења ових захтева.